Банките ще заредят над 500 милиона лева в банкоматите за празниците, сочат изчисления на експерти, пише "Телеграф".

Очаква се българите да изтеглят минимум около 400 милиона лева за празничните дни в периода от 21 декември 2021 г. до 1 януари 2022 г. от банкоматите към системата БОРИКА.

Данните на БОРИКА за последните няколко години сочат, че изтеглените през банкомат суми и платените през ПОС терминали през празничния период всяка година се покачват.

За миналогодишните празници обаче все още няма данни и още не може да се каже как коронакризата се е отразила върху коледните покупки и харчовете около Нова година.

Последната информация е за периода 21 декември 2018 - 1 януари 2019 г. В този период са били извършени над 4 милиона трансакции през ПОС терминали, които са били регистрирани в картовата система БОРИКА. Стойността на покупките е била над 250 млн. лв.

Това е увеличение с около 60 милиона лева спрямо предходната година, когато са били извършени под 3 милиона трансакции на стойност 190 млн. лв.

Изтеглените от банкомат суми също са нагоре. За празничния период преди две години те са възлизали на близо 400 млн. лв. при малко над 300 милиона лева година по-рано.

Банкоматите у нас са общо 5340 броя, показват последните данни на Българската народна банка. Това означава, че всяко устройство ще бъде заредено за празниците с около стотина хиляди лева. ПОС терминалите, през които извършваме плащания с карта, пък са 108 694 броя.

Общият брой на издадените карти, с които можем да плащаме, възлиза на 7 524 886. От тях дебитните са 6 246 119, а кредитните – 1 278 767 броя, сочат още данните на централната банка.

Косвени данни, че коронакризата се е отразила и върху обема на извършваните трансакции, могат да се намерят в статистиката на БНБ за плащанията през системата RINGS за брутен сетълмент в реално време.

Оттам се вижда, че преди коронавирусът да настъпи – през декември 2019 г., заявките за нетен сетълмент на БОРИКА възлизат на стойност над 482 млн. лв.

Година по-късно, когато вече пандемията е във вихъра си, през декември 2020-а тази сума е с близо 50 милиона лева по-малко или 434,7 млн. лв. Пикът в плащанията през празничния период обикновено е между 21 и 23 декември.

Междувременно част от банките вече пуснаха на сайтовете си информация за работното си време през празничните дни. Обикновено работещ офис на банка може да се намери в моловете, с изключение на 25 декември и 1 януари, които са неработни дни и за тях.

Освен това всяка година банките създават организация за попълване на банкоматите с банкноти. Дежурните екипи също следят и за изправността на машините, така че да няма неработещи устройства. Когато наличността в някой банкомат падне под определена сума, машините се зареждат от специализирани инкасо екипи.

Въпреки това още този уикенд столичани сигнализираха, че празни банкомати вече има на някои места в центъра на София.

Пускат все повече едри банкноти

Броят на банкнотите в обращение се е увеличил 3,4 пъти за периода от края на 1999 г. до края на ноември 2021-ва, сочат данните на Българската народна банка.

Най-голямо е увеличението в броя на едрите купюри. Докато броят на банкнотите от пет лева почти не е мръднал и те си стоят около 30 милиона. Същевременно броят на петдесетолевките се е увеличил от около 20 милиона на над 200 милиона броя. Столевките са скочили от около 800 000 броя през 2003-та, когато са пуснати в обращение, до близо 95 милиона броя.

Платихме 310 млн. лв. през виртуален ПОС

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски е все по-предпочитано. От началото на годината досега през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) без такси са платени близо 310 млн. лева, а от създаването на услугата през 2019 г. досега са извършени повече от 1,7 милиона трансакции за над 710 милиона лева, съобщиха от приходното ведомство.

„В условията на извънредна епидемична обстановка все повече потребители предпочитат да платят онлайн. Плащанията през електронната услуга на НАП са без такса и освен пари се спестява и време“, каза Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП.