Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов бюджет.

Между двете четения на законопроекта се очаква да бъдат приети редакционни предложения. 201 народни представители гласуваха „за“, нито един против и нито един въздържал се.

"Ние сме вариант или да изтеглим сега заем на по-ниска лихва, или по-късно, но вероятно с по-висока лихва. Трябва да сме наясно с това. На това дередже сме, защото бюджетът, заложен за 23 година, от министъра на финансите, е пълен боклук. В тази каша сме заради бюджета, който той направи през 2022 г. и сега го удължаваме", подчерта Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ" (ИТН).  

Венко Сабрутев от ПП-ДБ отговори, че служебният кабинет е вкарал страната ни в безпрецедентна ситуация, в която трябва да се удължава удължен бюджет от миналата година.

"Г-н Йорданов, аз не Ви съветвам как да пишете песни, моля да не ме съветвате как да пиша бюджет. В закона за Бюджета за 2022 г. е записано, че Сребърният фонд не се пипа, както и 4 млрд. и половина - минималният размер на Фискалния резерв, за да не се пипат целевите фондове. Те никога не са били пипани. В момента имаме 10 млрд.", отговори финансовият министър Асен Василев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че всички са приели и гласували този бюджет, а от ИТН включително са предложили допълнителни разходи. Румен Гечев от БСП алармира, че от миналата година Фискалния резерв е намалял от 14 млрд. до 10 млрд. лева до 31 май тази година.

Във връзка с изтичане на 10 юни т.г. на срока на действие на удължителния закон и с цел финансиране на функциите и предоставяните услуги от разпоредителите с бюджет, е необходимо да се продължи неговото действие до приемането на бюджетните закони за тази година, се посочва в доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Със законопроекта са предложени и промени с цел гарантиране заплащането на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората, вкл. и промени в размери и обхват на социални плащания (минимален размер на пенсията, нова еднократна помощ за ученици от втори до четвърти клас и др.), размерите на които се определят с годишните закони за държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване.   

Предлага се и отмяна на ограничения в преходните и заключителните разпоредби на удължителния закон, тъй като Министерският съвет не може да използва средствата по единната сметка на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и средствата по програми и проекти на Европейския съюз за финансиране на разходите и трансферите. 

Прилагането на рестрикции по отношение на извършването на плащания в рамките на разполагаемия ресурс на единната сметка крие потенциален риск за настъпване на временен ликвиден разрив и невъзможност за обслужване на плащания, вкл. плащания по обслужване на държавния дълг, разходи по бюджета на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, съответно блокиране на действието на важни социални, икономически и финансови функции на държавата, се посочва в мотивите за предложената отмяна на тези ограничения.  

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 20 минути почивка, докато в пленарната зала дойде министърът на финансите Асен Василев. В началото на дебата Петър Чобанов (ДПС) постави въпроса дали народните представители са съгласни законопроектът да бъде приет на две четения днес. 

Деян Николов („Възраждане“ ) коментира, че трябва да се даде достатъчно време между първо и второ четене, най-вече заради въпроса със Сребърния фонд.  В момента искаме да отключим едни 8 млрд. лева, за да не налага държавата да тегли кредит, посочи той. Николов обясни, че в така направеното предложение се отключва и Сребърният фонд, и европейските средства. Беше коментирано в комисия, че можем да отключим само европейските средства и това следва да бъде достатъчно, добави той. По думите му отключат ли Сребърния фонд дават много лош сигнал. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС също посочи, че трябва да има време за предложения между първо и второ четене, най-малкото заради това, че трябва да определят неснижаем остатък, около който като че ли се обединили на комисия. По думите му трябва да бъде ограничена изпълнителната власт, Министерството на финансите, в тези изкушения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук