Социологическо проучване представя нагласите на българите към приемането на еврото.

54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят.

Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю, съобщиха от ЕКИП.
 

54% от анкетираните искат референдум за влизането на България в еврозоната, а според 20% допитване по въпроса не е нужно.

50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят.

Близо 60% от пълнолетните българи смятат и еврото, и лева за стабилни.

"Интересно е да наблюдаваме как този процес ще се отрази на подкрепата към отделните парламентарни партии. Мнозинството от техните избиратели не желаят да се разделят с националната си валута, докато парламентарните групи или подкрепят, или не коментират изобщо темата", отбелязва Стоян Панчев, основател на ЕКИП.

Според експертите тази пропаст между народната воля и тази на политическата ни класа ще избие или в инициатива за референдум, или в пренареждане на политическата ни карта.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото засягат поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.