300 хил. чека за безплатна почивка в в гръцките курорти се предвижда да бъдат раздадени на безработни и за жени, включени в мрежата за защита на майчинството, пише „Катимерини“. Бюджетът на програмата е 30 млн. евро, пише newsbg.eu .

Програмата за социален туризъм 2020-2021 за първи път включва и субсидиране на фериботните билети, а максималната продължителност на нощувките се увеличава от 5 на 6 нощувки.

Префектурата на Еврос (районът на Западна Тракия), се добавя към специалната рамка от 10 нощувки, като субсидията за там е 100%. Чековете трябва да се използват за нощувки в периода от 1 август 2020 г. до 31 юли 2021 г. в места за настаняване, вписани в туристическия регистър на страната.

До 10 нощувки може да се реализират по програмата и на островите Лесбос, Лерос, Самос, Хиос, Кос.

В тази връзка местни медии коментират, че на някои от тези парчета суша в Егейско море туризмът е в упадък и причината не е само в кризата с коронавируса, но и заради многото нелегално пристигнали от Турция бежанци, настанени от години в лагери там. До 6 нощувки пък е лимитът за останалата част на Гърция.

Подаването на заявления от бенефициентите и декларацията за участие от доставчиците (хотели и други места за настаняване) и оператори на плавателни съдове за пътнически превоз се извършват изключително чрез единния държавен цифров портал.

Субсидията се дава под формата на чек за социален туризъм, който е под формата на уникален електронен код.