Всички гръцки организации, които внасят газ от Руската федерация, преминаха към нова процедура за плащане на Газпром. Това съобщава източник в "Газпром".

Съобщава се, че няма да има спиране на доставките на газ от Русия за Гърция, тъй като всички гръцки компании-купувачи са преминали да плащат за гориво в рубли. Източникът добави, че датата на плащане за доставките на газ през април от Русия за Гърция е 25 май. Поради това е необходимо средствата да пристигнат в специална сметка на 23 май.

Превръщането в рубли и прехвърлянето на пари от една сметка в друга ще отнеме два дни. За целта плащането в евро трябва да бъде получено на 23 май.

В навечерието гръцките медии съобщиха, че компанията DEPA на страната се е разплатила с Газпром за доставките на газ през април в евро в съответствие с инструкциите на Европейската комисия от 19 май.

В Гърция тримата основни вносители на руски газ са DEPA Commerce, Mytilineos и Prometheus Gas. Доставките от Руската федерация представляват 45 до 55 процента от вноса, в зависимост от сезона. Според експерти през следващите години няма да е възможно газът от Русия да бъде заменен с други източници.

Припомняме, че Русия в отговор на санкциите на западните страни въведе нова форма на плащане за газ. Сега компании от неприятелски държави трябва да открият сметки в руската Газпромбанк, за да прехвърлят пари в евро в чуждестранна валутна сметка за сумата на договора. След това тези средства се преобразуват в сметка в рубли.

Москва многократно отбелязва, че тази мярка е въведена, за да не са замразени средствата, получени за газ. На 19 май руският вицепремиер Александър Новак каза, че около половината от 54-те компании, които имат договори с Газпром, са открили сметки в Газпромбанк за плащане в рубли.