И киселото мляко с ония работи
От проверени 20 млека само в 3 имало нужното съотношение на микроорганизмите, т.е. има достатъчно живи клетки, което е полезното в млякото, твърди Симов. В останалите има растителни мазнини, сухо мляко, консерванти, подобрители.
Симов посочва, че институциите, отговорни за това състояние на сектора са няколко. На първо място е Министерството на здравеопазването, което разрешава вноса на тези продукти. Навсякъде в страните с развита млечна промишленост използването на тези добавки е ограничено.
Специалистът алармира, че палмовата мазнина е най-вредната от всички други растителни. Полезни за здравето са ненасителните мастни киселини, защото те се усвояват от организма. Когато внасяме нетипични за нас продукти, подлагаме организма си на шоково състояние и разграждането на мазнините не води до получаване на крайните полезни продукти за човешкия организъм. Това води до мутации, а оттам и до ракови заболявания. Здравето на цели поколения ще бъде засегнато, предупреждава проф. Симов.
Водещи производители на кисело мляко обаче твърдят, че промяната била заради вкуса на потребителя, който харесвал по-сладко. А повищената трайност се дължала на подобрена хигиена. Кисело мляко от свежо мляко по еврокритериите изтрайвало месец без да му се променя вкусът. /БЛИЦ
Последвайте ни
0 Коментара: