В анализ на проф. Красимир Иванжийски се казва, че сегашната финансова криза е системна, т.е. тя е фундаментална. Това води след себе си фактът, че след нея идват куп последствия. Те не закъсняха – колапсът на валутната система и сривът на долара, спадът на индексите на борсите, обезценяването на капиталите, фалитът на четвъртата по големина банка в САЩ – “Лемън Брадърс”.
Ипотечната криза в САЩ прерасна в международна финансова криза, като инвестиционните банки в Америка са в много лошо финансово здраве. Банкови институции като “Беър Стърнс”, “Кънтриуайд Файненшъл Корп” и “Лемън Брадърс”, които са с многогодишна история, изчезват от корпоративната карта на света и Америка. Това е най-лошата година за финансовите компании от годините на Голямата депресия като скорошното възстановяване на финансовите пазари е под въпрос.

Според бившия централен банкер на САЩ Алън Грийнспaн сегашната финансова криза е най-тежката от 50 години, а вероятно и от един век. Грийнспaн допълва, че бурята далеч не е отминала. Трябва да признаем, че става дума за събитие, което става веднъж на всеки 50 години, вероятно на един век, смята той. Няма никакво съмнение - не съм виждал подобно нещо и то все още не е приключило, като очаква да продължи още.

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц смята, че сегашната финансова криза би трябвало да не бъде толкова тежка, колкото тази от 1929 г., защото „днес ние разполагаме с инструменти“ да „избегнем нова Велика депресия“, въпреки че не трябва да проявяваме „прекалено доверие“.

Европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния заяви наскоро в Мадрид, че не знае колко дълго ще продължи международната финансова криза и обвини "алчността" на инвестиционните банки за възникването й. Сегашната криза е структурна, а не конюнктурна, а за нея са отговорни инвестиционните банкери с тяхната алчност и стремеж да умножават финансовите инструменти.

Кризата можеше да бъде предотвратена, ако регулаторите бяха се намесили по-рано на пазара, твърди в интервю за руския вестник "Ведомости" главният изпълнителен директор на финансовата група JP Morgan Chase Джеймс Даймън.

Докато конкурентите се опитваха да се справят със своите проблеми, управляваната от авторитетния финансист инвестиционна банка купи близката до банкрут “Беър стърнс” за 1,4 милиарда долара - сделка, която безспорно ще влезе в историята.

Не е ясно дали американската финансова система щеше да устои, ако не се бе намерил купувач на “Беър стърнс”, коментира "Ведомости".

"В днешната ситуация определящо влияние имаха два фактора - конюнктурата на пазара, преди всичко балона на пазара на недвижимост, и прекалено високото равнище на дългова натовареност, която компаниите и финансовите институции вече не можаха да поддържат", обяснява банкерът.

Той твърди, че кризата е могла да бъде предотвратена, но "когато регулаторите са започнали да предприемат мерки, вече е било твърде късно".


У насСпоред премиерa Сергей Станишев към момента България стои стабилно на фона на световната финансова криза, нещо повече – страната ни бележи ръст от 7% за първото полугодие на 2008 г., което е уникално на базата на стагнацията, обхванала държавите в Европа.

Той допълни, че тази политика на управляващите ще продължи и занапред, за да може България да запази финансовата си стабилност и да продължи да се развива в икономически план. По думите му световната финансова криза резонно води до по-голяма предпазливост от страна на инвеститорите.
Засега в България има нелоши резултати от преки чуждестранни инвестиции, има и значителен ръст на индустриалните вложения, но има известно намаляване на инвестициите в недвижими имоти, което е разбираемо с оглед сринатите пазари на недвижими имоти в Америка и Европа, обясни той.

Според вицепремиера и външен министър на България Ивайло Калфин няма как световната финансова криза да не даде отражение и в България и региона на Югоизточна Европа.

Финансовият и капиталовият пазар са все още много раздробени не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Въпреки това според външния инистър за в бъдеще интересът към капиталовия пазар ще се увеличава все повече, тъй като капиталовият пазар е един от най-важните инструменти на развитата пазарна икономика.

В момента се работело и по изграждането на допълнителни механизми за капиталовия пазар - има и сформирана работна група за целта, свикана по инициатива на председателя на Комисията за финансов надзор.

Заради кризата вероятно ще се увеличат лихвите по кредитите. Това прогнозира финансовият министър Пламен Орешарски. Инфлацията тази година ще бъде под 10%, а икономическият растеж няма да забави своите темпове. Орешарски смята, че не се очакват драматични сътресения у нас, заради случващото се в световен мащаб.

Според него ще има скок на лихвените проценти по кредитите, но успокои, че той няма да бъде рязък.  Ние не сме изолирани. Не може ресурсите в Европа да поскъпват, а тук да стоят на същото равнище, обяснява той.

Бившият икономически съветник на президента Първанов Димитър Иванов смята, че светът върви към дълбока рецесия и това, което се вижда, е само върхът на айсберга.

Според него правителството демонстрира поразяваща безотговорност по отношение на това да обясни на хората характера на световната финансова криза, причините за нея, собствените си грешки и липсата на политика.
Три неща за мен са абсолютно необходими да се извършат. Първо, правителството е длъжно официално, отговорно, включително да информира парламента, да извърши преглед на всички инвестиционни сделки, където предстоят договорени плащания. Тези инвестиционни сделки един голям процент са в бъдещи плащания, в незавършено строителство. Ние можем да се окажем в ситуация на замразяване на множеството започнали проекти, включително и в сферата на приватизацията", казва Иванов. Второ, ние все още нямаме антиинфлационна програма. За разлика от вече забелязващата се рецесия в икономиките на ЕС в България инфлацията не е намаляла, тя продължава да се увеличава, коментира той. На трето място, българската банкова система е 87% в ръцете на чужди банки – гръцки, италиански и австрийски, чиито централи са в Европа по света, експозирани на изключителната финансова криза. Това, което се случва с “Лемън”, с “Мерил Линч”, с други банки е като домино ефект. "Ние вече забелязваме остър дефицит на ликвидност в редица наши банки, смята той.

Според шефа на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов ефектът от кризата ще бъде индиректен за България.
В значителна степен кризата се отнася основно към глобалните инвеститори и тя предопределя пазарното им поведение и съответно инвестиционните им стратегии, смята Апостолов.

Инфраструктурата на българския капиталов пазар е стабилна и добре развита, с ефективно работещи институции и борса, с изградени пазарни механизми, гарантиращи нормалния процес на инвестиране на капиталовия пазар, според него.

Движенията на пазара, периодите на спад или растеж са нормални процеси, характерни за капиталовите пазари. Естествено е в ситуация на сериозен спад на фондовите пазари по света инвеститорите да реагират и съответно да наблюдаваме значително понижение и на нашия капиталов пазар, посочи шефът на КФН.

Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, посочи, че въздействие от кризата върху България ще има в по-дългосрочен план, но то ще бъде оздравително. Това е така, защото кризата в американските капиталови пазари ще намали готовността на всички кредитни институции да раздават кредити и ще ги направи по-внимателни в подбора на своите кредитополучатели. Според него за получаване на кредит ще има по-ясни правила, ще се изискват и по-ясни гаранции за връщането на парите, което със сигурност ще забави малко икономическия растеж, но за сметка на това ще го направи по-устойчив.
По отношение на чуждите инвестиции в България, ще се развие една не особено благоприятна тенденция. И тя е, че сериозните западни инвеститори, на които разчитаме много, ще имат по-ограничен привлечен ресурс, тъй като те черпят своя инвестиционен ресурс главно от инвестиоционните банки, които след тази криза няма да са много склонни да раздават току - така ресурс, обяснява Божков. По думите му по тази причина полето за инвестиции в България ще се оголи откъм такива инвеститори и ще се отвори повече място за инвеститори с неособено ясен произход на парите им. /Десислава Вангелова, БЛИЦ