Пандемията все още не е отминала. Но в Полша вече имат друга водеща тема: скъпотията. "Защо е толкова скъпо?", пита вестник "Газета виборча", а "Речпосполита" отговаря на въпроса така:

"Плащаме с инфлация за икономическия ръст". В действителност в Полша сега се случва това, за което германски финансови експерти предупреждават отдавна: инфлацията се покачва, актуално до над 5 процента. За сравнение: инфлацията в съседна Германия през май беше наполовина - 2,5 процента.

Парите се обезценяват

Полската злота губи от стойността си и това вече се усеща силно, казва по този повод финансовият експерт Павел Майтковски. "В сравнение с миналата година заплатите скочиха с 10 процента, а цените на плодовете и зеленчуците нараснаха с 20 на сто.

Тоест поскъпването вече се усеща. Към това трябва да се добавят и по-високите разходи за производство, за транспорт и за увеличените заплати, добавя експертът. И всичко това се отразява на цените. Най-добре си личи при цените на горивата: за един месец бензинът и дизелът са поскъпнали с повече от 30 процента, по данни на националната статистика.

Паниката е излишна?

Това е нещо нормално и е последица от пандемията, твърди икономическата консултантка Лидия Адамска. "Инфлацията в Полша е резултат от процеси, които наблюдаваме в актуалната ситуация в целия свят. Но полската икономика като цяло стои добре - БВП се увеличава, а данните за заетостта и безработицата са окуражителни", твърди тя.

Няколко са факторите, които притискат в момента полската валута, но само малка част от тях в действителност са свързани с пандемията. Ниските лихви, които трябва да стабилизират икономиката, всъщност водят до обезценяване на парите. Освен това след срива на цените на суровия петрол миналата година сега те отново растат, което оскъпява бензина и дизела.

Към това трябва да добавим и по-високите цени на хранителните стоки, което се дължи и на последиците от сушата през последните години - слабата реколта означава винаги високи цени на продукцията.

И минималната заплата расте

Влияние оказва също и политическото решение за вдигането на минималното почасово заплащане на 18,30 злоти (около 4,10 евро) от началото на годината. Мярката трябва да разпредели по-справедливо резултатите от икономическия подем в страната. Но покрай по-високото заплащане скачат и цените на услугите.

Със сигурност скоро ще бъдат взети мерки, убеден е икономистът Игнаси Моравски, според когото инфлацията се оказва нещо като цената за ниската безработица. "Предполагам, че скоро Централната банка ще вдигне лихвите, за да озапти инфлацията", казва още той. Кога обаче ще стане това и колко още ще скочи инфлацията преди това - никой в Полша не се наема да прогнозира.

Автор: Мартин Адам