Прогнозите за ускоряване на икономическия растеж в България през 2024 година, отчитаният ръст при ипотеките, слабото и забавено въздействие на лихвената политика на ЕЦБ върху лихвените равнища в българския банков сектор са обективни причини, които ще подкрепят развитието на жилищния пазар в България догодина.

Покачилата се себестойност на произведения краен продукт е друг фактор, който предотвратява падането на цените под направените от инвеститорите разходи за строителство.

Тези свои положителни очаквания споделиха участниците в панела "Жилищен пазар – пренареждане", който се проведе в рамките на втората Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 на сп. "Мениджър".  

Икономическите прогнози за страната догодина варират между ръст от 2 процента на Виенския институт за международни икономически изследвания (WiiW) от юли тази година и 3,3 на сто на българското Министерство на финансите от април. Очакванията за 2024 година са свързани и със спад на инфлацията и подобряване на разполагаемия доход на домакинствата. Инфлацията беше определена като важен двигател на инвестиционната строителна активност в, посочиха участниците в дискусията.

Това според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), води до промяна в развитието на жилищния пазар в България по модел на развитите западни пазари, където жилищата са недостъпни за купувачите, а животът под наем е предпочитан от тях.

Общините и държавата са длъжни да се намесят на жилищния пазар, но тази намеса трябва да бъде на пазарен принцип, смята Георги Шопов, позовавайки се на опита на Виена за контрол на ценовите равнища и осигуряването на достъпни жилища. 

Жилищният пазар в България е изключително динамичен, многоцветен и трудно може да се направи генерална прогноза затова накъде ще поеме в следващите месеци. В същото време обаче спокойно може да се каже, че желание за покупка на жилища не липсва. Проблемът идва от невъзможността на хората да си позволят желаните имоти. Или иначе казано, все повече намалява покупателната способност на хората, а цените на жилищата не спират да растат.

Около това мнение се обединиха участниците в годишната конференция.

Всички експерти и анализатори са единодушни: през покупката на имот хората спасяват парите си от инфлацията. Според икономисти обаче е добре нещата да се погледнат и от друг ъгъл.

Макроикономически погледнато България е сред държавите с най-бързо намаляващо население в Европейския съюз, което означава, че след 20 години демографската картина в България ще е много различна.

На пръв поглед това показва, че няма смисъл от жилища“,
казва Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономически политики, цитиран от "Economic.bg".

Друг фактор, който показва, че не е добре да се инвестира в недвижими имоти, според Георгиев, са данните на Евростат, според които България е една от държавите с най-голям процент на собствени жилища на глава от населението. По думите на Ясен Георгиев това означава, че не може да се разчита на наемния пазар в страната и той не е достатъчно развит като този в Лондон и Париж, например.

Той подкрепя твърдението си, че пазарът е изключително цветен и нюансиран и с факта, че огромен процент – около 25 – от жилищата в България са необитаеми.

По данни на МРРБ има около 46 000 сгради, които се нуждаят от сериозно саниране. Това означава, че да, имаме нужда от нови проекти, но има и обективни факти, доказващи, че не използваме достатъчно добре сградния фонд“, казва Ясен Георгиев.

Икономистът достига и до извода, че е изключително трудно да се даде пълна и ясна картина на ситуацията в сектора и трябва много внимателно да се анализират всички фактори и аспекти.

Борба с високите цени

Според председателят на НАСП ключът към справянето с високите цени на имотите в България е строителството. И колкото повече предлагане има, толкова по-достъпни ще бъдат цените. Затова апелира към улесняване на процесите по издаване на разрешителни за строеж – кауза, за която той и неговата асоциация се борят от години.

Според Ралица Ценова, директор "Продажби“ в Home2U, цените на жилищата винаги ще вървят нагоре.

Много хора спекулираха, че с падането на броя на сделките ще паднат и цените. Но това не е така, защото себестойността на този продукт не се променя“, казва тя.

Според нея причината за забавянето на покупките идва от спада в интереса към жилищата на зелено и страха на хората от неизвестното.

В заключение всички участници в дискусията заявиха своя оптимизъм за предстоящата година. Без да дават конкретни прогнози накъде ще поеме пазарът или цените, са убедени, че инвестицията в имот винаги е печеливша.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук