Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при компенсирането на онези слоеве от българското общество, които зависят от бюджета. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него компенсациите за бизнеса не трябва да са еднакви за всички.

„Има сегменти в бизнеса, които много бързо прехвърлят нарастването на цените на тока, газа и другите енергоносители върху крайната продукция, а има и такива сектори, където това е затруднено“, заяви той.

Икономистът подчерта, че намаляването на ДДС може да помогне при някои продукти, които са свързани с първостепенни потребности, като хляб и др.

„Но и там не сме много сигурни дали намаляването на ДДС ще се изрази в намаляване на цените или дори забавяне на нарастването на цените, тъй като тук има една икономическа особеност. Това са продукти с ниска еластичност на търсенето, т.е. продукти от първостепенна необходимост и при тях тежестта на цените се прехвърля върху потребителя.

Колкото и добре да е намаляването на ДДС на хляба, но точно при него е най-малко вероятно да се изрази в намаляване на цената“, заяви проф. Ганчев.

По отношение на цялостната ситуация той отбеляза, че икономиката продължава да расте, макар и не с тези темпове, които се планираха през миналата година.

„Икономиката продължава да расте, макар и със забавени темпове. Основно става дума за номинален растеж, но има и около 2%, регистриран е увеличен износ и внос“, каза проф. Ганчев.

Ситуацията с инфлацията ще зависи до голяма степен от международните пазари.

„Доколкото има някакво успокоени на пазара на горива, може да има и някакво успокояване на инфлацията, но никой не може да предвиди какво ще се случи през следващите месеци, предвид разговорите за санкции, войната в Украйна“, заяви проф. Ганчев и добави:

„Пресилено е да се каже, че инфлацията ще се забави“, допълни той.