"Поводът за днешната пресконференция са антиинфлационните мерки, предложени от правителството. Ние се радваме, че политиката, която определихме като водеща за нашата партия – доходите на хората, цените на стоките и повишаване благосъстоянието на българските граждани, започва да намира подкрепа в реални изражения и в предложенията на коалиционните партньори". Това каза на пресконференция Георги Свиленски от БСП.

"В приетия бюджет през месец януари над 20 млрд. лв. бяха отделени за социална политика. Сега в предстоящата актуализация виждаме, че се предвиждат нови 2 млрд. лв.", заяви той.

На практика ще настояваме да отпадне таванът за пенсиите и кой колкото се осигурява, толкова да получава. Ще настояваме минималната заплата да се увеличи от 710 на 750 лв.

В мерките, които касаят бизнеса - компенсациите за повишените ток и горива – подкрепяме ги. Бизнесът очаква тези добавки. Още тази седмица ще разпишем необходимите законодателни инициативи, които включват и свръхпечалбите на електропроизводителите, откъдето трябава да дойдат средствата", заяви Свиленски.

"Това, за което ще настояваме, е ДДС за стоките от потребителската кошница – 0 % за хляб и хлебни произведения", уточни той.

"Дали подкрепяме всички 14 мерки, ако прочетете нашите предизборни обещания, ще видите, че те са много повече. Няма как да не ги подкрепяме, това са нашите мерки, събрани компактно и предложени“, обясни Свиленски.

"Сега имаме реален шанс пенсиите да бъдат преизчислени. Сега чувам спекулации, че най-ниските пенсии ще бъдат ощетени. Сега ще е първата актуализация на пенсиите от много отдавна", припомни той.

"Ние си говорим непрекъснато в коалицията, не знам защо ИТН поставиха въпроса. Имаше проблем не в диалога, а в качеството. Не всичко се коментираше до край. Това, че не всеки е съгласен с дадените предложения не значи, че няма диалог", заяви Свиленски.

"Очакванията на българските граждани не са за депутинизация на държавата каквото и да означава този термин. Българските граждани ги вълнуват цените, стоките и да има стоки в магазините. В нито една социология не видях депутинизация. Колегите от ДБ имат право да виждат проблемите на тях и на техните избиратели.

Няма как ПП и която и да е партия да прави каквото си иска, защото има само 67 народни представители. Оттам нататък всеки се съобразява с коалицията, не знам защо г-н Трифонов така реагира. За да правят каквото си искат, трябва да имат 120 депутати", каза още той.