Икономист разкри причината за високите цени на сиренето и млечните продукти у нас.

България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т.нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни продукти.

Това коментира икономистът Румен Гълъбинов по Нова нюз. Той разясни от какво идват по-високите цени на храните у нас, като основната причина е липсата на българско производство.

Яйцата и пилешкото у нас са по-евтини, защото има много продукция, произведена у нас. За сметка на това млечните продукти се правят предимно от вносна суровина.

“Внася се мляко в цистерни, мляко на прах. От тях се произвежда сирене, което се оскъпява”, коментира икономистът.

“България има сравнително слабо земеделско производство, като изключим зърното”, подчерта Гълъбинов. Т

ой обясни, че нивото на инфлацията пада и затова в следващите три месеца принципно не би трябвало да има повишаване на цените на храните.

Такова обаче се забелязва, особено на плодове и зеленчуци, отчете икономистът.

Според Гълъбинов държавата почти не се намесва в цените, тя е оставила всичко да решава пазара. Това изравнява цените с тези в Румъния и Гърция, обобщи икономистът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук