След овчето сирене погват и пивото. Съмнението е, че в него има остатъци от пестицидите, с които се обработват земеделските площи, както и че оригиналният аромат на бирата е плод на есенция.

Притеснителната информация е на базата на десетки сигнали, в които потребители питат как е възможно 2 л бира да струва по-малко от 2 л вода. Това каза пред „Телеграф“ председателят на сдружение „За достъпна и качествена храна“ Андрей Велчев.

По думите му средната цена на пивото в пластмасови бутилки е 2.15 лв.

Притеснения

Под прицел ще е най-масовото пиво и ще кажем бира ли е бирата, която пием, каза той. Велчев уточни, че в момента чакат оферти от лаборатории, където ще изпратят проби, и подчерта, че анализът ще бъде платен с дарения на членове на сдружението както се е случило и с овчето сирене.

„Потребителите имат притеснение от информация, разпространена от агромедии, че при самата обработка на земеделските площи с пестициди това може да повлияе върху качествата на ечемика, с който се прави хмелът за бирата“, поясни той и добави, че ще използват европейската практика на конкурентни БАБХ-та, които са работили по подобни случаи.

„Ще потърсим университет, който разполага с акредитирана лаборатория. Предполагам, че пак ще е в Германия, те са специалисти“, коментира Велчев.     

Пивовари

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова коментира, че има стандарти, свързани с безопасността и качеството на всички съставки, които се влагат в пивото.

„Това са малц, може да има царевица или ечемик по рецептура, които са в много малки количества, хмел, пивоварни дрожди и вода“, поясни тя и добави, че в бирата не се добавят консерванти, защото е пастьоризиран продукт.

Радомирова каза че очаква резултатите от изследванията, след което отново ще коментира темата, но увери че контролът в предприятията е на ниво. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук