"Институциите не подготвиха приемането на еврото и то се отлага за юли 2024 г. Не чухме от министъра на икономиката нито една дума, освен че бързо и рязко ще спре инфлацията" - каза в предаването "Денят започва" на БНТ Бранимир Ботев от Европейската лига. 

"Не съм чул да има стратегия, не виждам адекватно управление на инфлацията", добави той.

"Бюджетният дефицит е проблем и не виждам с това популистко говорене ще се запази до 3% и дългосрочните лихвени проценти, които се влошават", смята икономистът Владимир Сиркаров.

"Ако се поиска извънреден конвергентен доклад, в ЕК и ЕЦБ винаги наблюдават тенденцията през следващите 3 години, оптимистичният вариант е 1 януари 2026 г.", допълва той.

"Ръстът на цените е 27% и е най-висок у нас - като млечни продукти, комунални, цената на водата", обясни Ботев.

"България няма формиран бюджет с "амортисьори" на този процес, за съжаление това ще се отрази в бъдеще. България от нетен производител на храни се превърне във вносител, докато не се реши този въпрос ще сме жертва на покачващи се цени. Има ли картел, защото след 40% от стоките се продават в големите вериги. Няма да стане с административен контрол. Гърция, Италия, Франция".

Във Франция събраха производителите, синдикатите и се разбраха. В Гърция сложиха таван на 53 стоки. Става с обоснован диалог." 

"Националните цели трябва да се дефинират от всички политически сили, по другите може да се спори", смята Ботев. 

"Един от проблемите, свързан с еврозоната е, че се влезе в полето на политическото говорене, твърди Сиркаров.

"Критиците поставят въпроси, които могат да се коментират, но се разширяват до катастрофични размери. При оптимистите се изтъкват плюсове, които се раздуват. Истината е, че влизането няма да доведе до сериозна инфлация, но няма да доведе и до осезаеми чужди големи инвестиции."

"Трябва да се сложи край на дебатите и да се отиде на експертен диалог, който да приключи с официална позиция", казва още Ботев.

Според него шанс за Шенген е да влезем сред приоритетите на Испанското председателство, защото следващите две страни няма да се занимават с тази тема.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук