Имаше смисъл от референдума. Това е причината да не се случи това присъединяване. Вчера се обясни как причината е високата инфлация, но в Хърватия там инфлацията също не отговаряше на критериите. Въпреки това Хърватия влезе в еврозоната, решението за влизане е винаги политическо. 

Така коментира в ефира на БНТ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов новината, че България няма да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 година. 

Друг пример е Гърция, която фалшифицира своята статистика, добави той. 

По думите му еврозоната, като всяка една пирамида, ако постоянно не се разширява, тя просто ще фалира.

"В Брюксел и Франкфурт знят ммного добре какво се случва в България. Еврозоната ще представлява смърт за доходите и спестяванията на българите. Това бе причината и да не се иска конвергентен доклад. 

Ще искаме официална среща с премиера и ръководството на финансовото министерство, на която ще настояваме да не се иска конвергентен доклад. До сега сме събрали над 250 000 подписа , подписката продължава , имаме още 7 седмици да съберем 400 000, ние сме си поставили цел да съберем 600 000 подписа. Сбираме средно по 50 000 подписа на седмица", каза още лидерът на "Възраждане'. 

По думите му събраните подписи "ще са доста повече от минимума от 400 000", докато не се произнесе българския народ, в никакъв случай не трябва да се предприемат такива действия, като влизане в еврозоната. 

"Подписката постигна първия си голям резултат. Но това, че няма да се влезе на 1 януари 2024 не означава, че няма да с иска влизане на 1 юни. 

Ще докажем едно много простичко нещо. Че ние българите вече знаем, че крайното решение зависи от нас, а Брюксел ще се научат да свикват с мисълта, че Българи може да казва и не. Времето на йес-мените вече свърши", заяви категорично Костадинов. 

Костадинов също разкри, че една политическа сила се е опитала да саботира събирането на подписите.

"Имаше случаи на провокатори на Доносническа България, които се опитват да снимат личните данни на хората, с идеята после да покажат, че те не се съхраняват както трябва. Имахме случаи на откраднати листи. Идват активисти на Доносническа България, взимат листите и ги късат", разкри той. 

"Има такава политическа сила , тя е превърнала доносите в свое основно политическо верую, в своя основна политическа платформа. Вече има две дела заведени. Това сложи край на тези елементарни и плоско провокации. Тези провокации показват страх. Показват, че народът се събужда. Ние трябва да имаме свободата да решаваме сами з себе си", каза още Костадинов. 

"Не сме врагове на еврото, ние сме привърженици на лева. Той е една чужда валута, всяка една чужда валута е инструмент, дали ще е евро или рубла. Когато нямаме собствена валута, ние се лишаваме от един инструмент", обясни той позицията на "Възраждане". 

Костадинов обаче се подразни на въпроса, дали има влог в евро и няма ли да стане като с ваксините срещу К-19, когато се оказа, че депутати на партията му се бяха ваксинирали, докато призоваваха хората да не го правят.

"Това е много инфантилно. С ваксините казвахме, че не искаме да е задължително. Аз нямам влог в евро и никога не съм имал всъшност нямам и влог, защото изплащам кредит. Парите са инструмент, дали някой гражданин има сметка в левовее, евро долари, това няма никакво значение.

Важно е какви са сметките на държавата. когато държавата няма собствена валута, тя губи суверенитет. Ние няма да имаме право да определяме сами своя лихвен процент", обясни той. 

Той добави, че еврозоната е много по-корумпирана от нас. Много повече банки фалираха там през последните години, припомни той, развенчавайки мантрата, че еврото ще намали корупцията у нас. 

"В цялата ситуация има едно елементарно внушение, че ще станем по-богати. Има проектозакон за еврото, който се обсъжда от НПО-та. Нещо като полуобществено обсъждане. Вътре в закона няма фиксиран курс. Което означава, че ако сега някой има 1000 лева, да не си мисли, че има 500 евро, защото курсът може да бъде девалвиран.

И без това всички доморасли наши икономисти и финансисти твърдят, че левът е много надценен. Да не се окаже че едно евро е 3-4 лева. Да не се окаже, че ако имаш 1000 лева, всъщност имаш 300 евро", предупреди Костадинов. 

"Трябва да запазим борда и да гарантираме българския лев. Като влезем в еврозоната няма вече борд. И тогава, след като се влезе, борда приключва и курсът може да не е 1,95, а може да се окаже, че е 2.39 или 2.75 за едно. Другото изключително важно нещо - не разполагаме с никакви гаранции за собствените си финанси", обясни лидерът на "Възраждане". 

Говорейки за позицията си спрямо санкциите "Магнитски", Костадинов каза:

"Корупция в България има и тя може да се пипне, като ходиш по улиците и видиш дупките. Но тя трябва да се решава от нас, българите, защото когато я оставим в ръцете на друга държава, следващото нещо, което ще почнем да чуваме, е, че някой трябва да ни управлява изпълнителната и законодателната власт". 

"Превърнали сме ваденето си на кирливи ризи в национален спорт", подчерта той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук