Спекуланти бавят драстичното поевтиняване на олиото. Това са производители и търговци, които миналата година, когато мазнината беше на много високи цени, са напълнили складовете си с идеята да чакат следващо покачване. Това обаче така и не се случи, а на международните пазари цената на борсовата стока пада.

„Такива спекуланти бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете“, смята икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.

В свой пост във Фейсбук той отчита, че макар и с голямо закъснение, поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява на вътрешния пазар на дребно. „Тази седмица "Лидъл" са пуснали промоция на олио на 2.70 лева за литър, а преди няколко седмици "Т-Маркет" първи имаха такава цена“, сравнява той.

Постът му е провокиран от съдържанието на държавния сайт за сравнение на цените. „Данните са доста странни и също така липсва нещо много важно - развитието на цените на международните пазари.  Ето, например, олиото. В държавния сайт са сложили цена на едро от Комисията по стоковите борси, която и друг път сме обсъждали, че няма нищо общо с реалността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.

А всъщност олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро. Цената на олиото на борсата рязко поскъпна миналата пролет, пикът е на 15 март 2022 година, след което значително поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и в момента. В момента цената на олиото на едро на международния пазар е по-ниска отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам. (Последната цена е под 95 цента на литър). Добрата новина във всичко това е, че - макар и с голямо закъснение - поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно“, пише още Георги Ангелов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук