Здравните мерки не са придружени от икономически. Тази криза, този локдаун ще бъде много по-сериозен от затварянето през март. Това каза пред БНР икономистът Агоп Каспарян. По думите му запасите и резервите на бизнеса, които са били използвани през пролетта, вече са стопени, затова втората вълна ще е още по-опасна от първата.

"Една от най-работещите програми беше тази за помощта от 3 до 10 хиляди лева, с бързо кандидатстване и прости документи", посочи Каспарян.

"По мярката 24 лева на ден до 15 декември са кандидатствали 830 фирми, одобрени са били 701, а помощта е достигнала едва до 2954 души", съобщи Каспарян и подчерта, че тази мярка не е работеща.

"200 хиляди самоосигурени лица са оставени на произвола на съдбата в момента", допълни икономистът.

"Икономическите мерки достигат много трудно до бизнеса, по много тромав и бюрократичен начин", коментира Агоп Каспарян.

Относно новите варианти за подпомагане на малкия и среден бизнес той заяви, че тези 156 милиона се прехвърлят от март насам от перо в перо. „Първо бяха от 3 до 10 хиляди лева. След това тръгнаха да влизат в програмата от 15 до 50 хиляди лева.


Постоянно се прехвърлят. Сега наистина има обещание и на премиера, и на икономическия министър, че НАП ще бъде операторът по тази програма и тя ще разпределя парите, което беше най-логичното.“

"По последни данни на Евростат България отново е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС, с 42 на сто по-ниско равнище от средното за съюза", изтъкна Каспарян.