Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%.

В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни в ефира на БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

"Юлската оценка ще е негативна. Това е почти гарантирано", заяви той.  

Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната, независимо дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, посочи икономистът.

Рискът обаче да останем с поредното служебно правителство изглежда немалък, допълни той.

По думите му, при чисто формално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 г., а най-консервативната прогноза е за 2026 г.

Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, смята Николов.

Относно размера на минималната работна заплата експертът коментира, че бизнесът трябва да се готви за минимална заплата "малко под 1100 лева".

Изчакването, в което се намираме, вреди на инвестиционните намерения. Политическата нестабилност ги спъва, отбеляза Адриан Николов. Според него подобрение в този индикатор може да се отчете едва след влизането на страната в еврозоната.