Имотите у нас са поскъпнали с 6,5% от началото на годината, показва анализ на Райфайзенбанк, изготвен съвместно с имотна компания.


“През 2018 г. се постигна рекорден годишен растеж от 7,2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г., когато цените на имотите започнаха да растат за първи път след кризата. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на имотите на национално ниво се увеличават с 6,5% на годишна база”, коментира Георги Георгиев, началник отдел “Управление на обезпеченията” в Райфайзенбанк.

Очакванията са поскъпването на имотите да продължи с умерени темпове през следващите няколко години.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София през първата половина на годината достига 1117 евро, при 1105 евро през 2018 г., пише в анализа. Увеличението на цените от 2013 г. насам е с 62%. Цените на имотите в Пловдив също бележат значителен ръст през последните три години – общо с 33%, като в града има много нови и строящи се проекти.

Средната цена на квадратен метър в Пловдив през 2019 г. е 765 евро. Варна е градът, в който цените на имотите се променят най-плавно. В морската столица към края на юни цените са средно 837 евро на кв.м, което е ръст от 7,6% за последните три години. В Бургас цените на имотите отчитат повишение от 19,5% от 2016 г. насам, като достигат 863 евро\кв.м.

“Еуфорията се разпростира и към по-малки градове – Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, като в големите областни центрове все по-често наблюдаваме сделки на зелено, далеч преди достигане на етап груб строеж”, казва Георгиев. Според него повечето от новите проекти са с добро качество, локация, план за развитие и реализация.