Азиатските акции получиха глътка въздух днес, след като оптимистичните финансови резултати на компаниите предизвикаха ръст на Уолстрийт и възстановиха част от вярата в акциите и валутите на развиващите се пазари.

Японският Nikkei скочи с 1.7%, но въпреки това трябва да измине дълъг път, за да възстанови загубите си от последната седмица.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.7%, докато южнокорейският KOSPI добави 1.2%. Индексът на китайските сини чипове обаче отчете повишение от едва 0.2%.

Щатските индекси скочиха с по над 2% вчера, след като големи компании, сред които UnitedHealth и Goldman Sachs, обявиха солидни финансови резултати.

Трите основни индекса на Уолстрийт вчера записаха най-голям ръст в процентно изражение от март насам. Dow Jones се повиши с 2.17%, докато S&P 500 добави 2.15%, а Nasdaq затвори с 2.89% нагоре.

Акциите на Netflix Inc поскъпнаха с 12% след края на сесията, след като компанията обяви резултати, които надхвърлиха значително пазарните очаквания.

Акциите на Alphabet Inc, Facebook Inc и Amazon.com Inc поскъпнаха с по около 1% в следборсовата търговия.

Изнесените данни за щатската икономика също бяха силни, по-конкретно рязкото увеличение на новите работни места до ново рекордно ниво.

Цялото това въодушевление облагодетелства валутите на развиващите се пазари, докато в същото време донякъде спря устрема на японската йена.

Доларът поскъпва спрямо йената до 112.35, но остава без промяна спрямо еврото на ниво от 1.1570. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на наиво от 95.123, след като вчера падна до двуседмично дъно.

Доларът не бе подпомогнат и от новите критики към Федералния резерв от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви пред Fox Business Network: “Най-голямата заплаха за мен е Фед.”

Тръмп наскоро смъмри централната банка за това, че е вдигнала лихвите.

Протоколът от последната среща на Фед трябва да бъде публикуван по-късно днес и се очаква да покаже, че централната банка ще продължи постепенно да затяга паричната си политика.

На суровинните пазари, златото се задържа близо до достигнатия наскоро 11-седмичен връх при 1 223.18 долара за тройунция.

Цените на петрола нараснаха, след като изнесени вчера данни показаха изненадващ спад в щатските запаси. Има и риск от нарушаване на доставките от Близкия изток от предстоящите санкции на САЩ срещу Иран и нарасналото напрежение със Саудитска Арабия, която е основен износител на суровината.

Саудитска Арабия бе поставена под напрежение, след като саудитският журналист Джамал Кашоги изчезна след посещение на консултството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 8 цента, до 72.00 долара за барел, докато цената на брента нарасна с 2 цента, до 81.43 долара за барел.