Рекордните доставки на петролни продукти от Индия за Европа намаляват. Заобикалянето на Африка прави износа на дизелово и реактивно гориво от руски петрол за страните от ЕС нерентабилен.

Това съобщава Bloomberg. Изданието подчертава, че индийските рафинерии пренасочват горивото към Азия.

Доставките на дизел от Индия за Европа този месец са на най-ниските си нива от 2022 г., тъй като атаките на хутите срещу търговски кораби продължават да прекъсват международната търговия и повече товари се отправят към Азия. 

Не е ясно откъде Европа ще купува петролни продукти по време на продължителна криза в Червено море – посочва агенцията.

Bloomberg цитира данни на Vortexa, според които доставките на дизелово гориво през февруари са намалели с 90% спрямо януари.

Според изданието през първата половина на февруари в Европа е пристигнала само една партида дизел - за Великобритания. Вярно, сега към холандското пристанище Ротердам се отправят още два танкера, чието пристигане се очаква преди края на февруари.

Да припомним, че след началото на специална военна операция в Украйна, именно Индия стана основният потребител на петрол от Руската федерация. 

Страната преработваше руски суровини в своите заводи и след това ги продаваше в САЩ и Европа.

Според Министерството на търговията и промишлеността на Индия приходите на компаниите в страната от продажби на горива в Европа са се увеличили почти четирикратно миналата година до 14,8 милиарда долара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук