Aко искате да продадете стар апартамент на цената на нов, 2019 г. може да е последният ви шанс. “Тази година е последният влак, ако искате да продадете стар имот – например апартамент на 30 години, и да си купите нов на сходна цена. Това коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти, цитиран от "Труд".

"Доста време търсенето изпреварваше предлагането, но сега има индикации, че тенденцията ще се обърне заради многото нови строежи. През 2018 г. спрямо 2017 г. започнатите строежи са се увеличили с 43%", добавя той.

"Новите строежи ще осигурят възможност на тези, които искат да купят готово жилище, да намерят подходящ апартамент в нови завършени сгради. През миналата и през тази година в София и в големите градове започна строителството на множество големи проекти в жилищния сегмент.

Досега бяхме свидетели основно на строителството на малки сгради. Сега на пазара излизат големи инвеститори с големи проекти. Това ще даде възможност купувачите да избират между нови, качествено построени, добре обмислени и планирани жилища.

Инвестицията в недвижим имот може да е много добра, но трябва да се прави умно – пазарът да се проучи предварително. Много от клиентите вече са по-дисциплинирани финансово и взимат решения не на база емоция, а оглеждайки всички рискове", казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”.

Според Невена Стоянова, управляващ директор на компания за луксозни имоти, има и друга промяна – купувачите се интересуват все повече от управлението на сградата.

“Трябва задължително да има ангажимент не само към вътрешното пространство, а и към външното. А инвеститор, който не предлага управление на сградата, не е професионалист”, казва тя.

В двата най-големи морски града Варна и Бургас сделките с имоти сериозно нарастват през първото тримесечие на годината. След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилища във Варна се връщат към растеж с повишение от 4,8% от януари до март спрямо същия период на предходната година. Регистрираните продажби в морската столица за тримесечието са 2418, при 2306 година по-рано, сочат данните на Агенцията по вписвания.

Още по-силно увеличение е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад. От януари до март в Агенцията по вписванията са регистрирани 1391 продажби, при 1312 година по-рано.

Увеличение в броя на сделките, макар и по-скромно, има и в София. Между януари и март в столицата са вписани 5641 продажби на имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това представлява годишен ръст от 0,18%.

Важно е да се отбележи, че покупките на имоти “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписванията чак при завършване на сградата. А голям дял от сделките с имоти се сключват още на етап в строеж, като според различни оценки такива са между 50% и 90% от всички продажби.

Делът на сделките “на зелено” постоянно се увеличава. Сред причините за това е по-добрата цена, по-големия избор на етаж и на разположение на апартамента при покупка в началния етап на строеж, както и по-голямото доверие, което имат купувачите към вече утвърдени на пазара компании. Затова реалният ръст на сделките с имоти в София и в останалите големи градове на страната е значително по-голям от отчетения в Агенцията по вписванията.

Сред останалите големи градове силен ръст на вписаните сделки с имоти е регистриран във Велико Търново (+9,4%), както и в Сливен и Шумен, където увеличението е съответно с 8,3% и 7%. В 37 от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията е отбелязан ръст в броя на сделките с имоти. Като най-голямо е увеличението в Мадан – с 50%.

В 16 града в страната сделките с имоти са над 500 на брой за тримесечието, което означава, че пазарът там е доста активен. На първо място и далеч пред останалите градове е София. Второто и третото място се държат от Варна и Бургас, а в групата на градовете с над 1000 сделки за тримесечието влиза и Русе. Сред останалите градове с активен пазар на имоти са Стара Загора (953), Плевен (876), Сливен (804), Пазарджик (794) и Велико Търново (743).

2019 г. ще донесе  дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на жилищните имоти. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки, коментираха брокери на имоти.

Забелязва се, че хората са по-подготвени да взимат решение за покупка на жилище. Част от тях са наблюдавали предлагането на пазара в продължение на 2-3 години и сега вече са готови да закупят своя нов дом.

Очакванията на брокерите са ситуацията на пазара да остане без съществена промяна до края на 2019 г. – стабилни цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар.

Нарастването на лихвите от страна на ЕЦБ засега се отлага за далечното бъдеще, а анализите на банкери показват, че дори и да има такова нарастване след години, то ще бъде минимално. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират покупките на имоти, което дава допълнителен стимул на търсенето.