"Събитие от исторически мащаб", заяви в обръщението си към нацията Ердоган. Така той нарече откриването на най-голямото за турската история газово находище. По негови думи е намерен газ в "Туна-1", недалеч от границата с България и Румъния.

Изследователският кораб "Фатих" работеше там от юни до преди няколко дена, когато откри газовото таходище. Газовите резерви там се оценяват на 320 милиарда кубични метра. Предвид, че годишната консумация на Турция е 40 милиарда кубични метра. Това ще рече, че резервите на теория ще са достатъчни за осем години.

"Ще осигуряваме не само за себе си, но и ще изнасяме за други страни", уверен е Ердоган.

"Всемогъщият ни отвори вратата за това невиждано богатство", каза той в телевизионно обръщение.

Експертите обаче, са по-малко оптимистични. Първо, никой в Черно море не извлича големи количества газ и второ, оценката на резервите е твърде условна.

Както обикновено се случва с откритието на газовите находища - предвиждат се големи количества, но всъщност ще е повод за радост, ако въобще кладенецът се отвори и се извлича от него колкото за минимална доходност. Водещият анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков коментира:

"В Черно море никой не е открил големи запаси, още по-малко огромни. Добивът се извършва от Румъния, Украйна и Русия по шелфа на Крим, но въпреки това максимумът му е няколко милиарда кубични метра.

Никой не добива десетки милиарди кубични метри. Следователно, това едно поле, което Турция откри няма да може да обезпечи всичките й нужди. Няма значение, вносът ще си остане. Алармиращо е, че политиците обявяват това, а не търговските компании - все пак е нужно одиторско потвърждение за компаниите за тези запаси.

Даже съседите на Турция - Гърция и Кипър заявиха същото за Средиземно море, тъй като имат шелф, значи при тях има големи резерви. И най-сетне, само Израел започна да добива от полето "Левиатан". А в Черно море Турция най-вероятно ще трябва да смали прогнозираните газови резерви."

Сега Турция няма собствен газ. Преди всичко си доставя отвън. Преди Русия беше най-големият доставчик, но от тази година турците решиха, че руският газ е много скъп и вече по-голямата част идва от Азербайджан, Катар и САЩ.

Турция има собствени планове и за Средиземно море, където корабът "Оруч Реис" оперира в шелфа на Кипър, търсейки газ. В същото време съседите й - Гърция и Кипър смятат тези води за собствени. Турската експедиция е там вече от няколко месеца, придружена от бойни кораби. И ако открият газ остава въпросът кой ще го добива.

За Ердоган в момента най-важното е просто да каже, че има открито ново находище, без значение къде - в Черно море или Средиземно море. Все пак газовите резерви са добра възможност за Турция да излезе от икономическата криза, както и за президента да остане на поста си, предизвиквайки по-ранни избори, стига да има подкрепа от хората.

Ето какво каза и заместник-директорът на Националния институт за енергетика, Александър Фролов:

"За да може Ердоган да продължи да държи кормилото на властта в Турция, той се нуждае от такова изявление. За да организира например, по-ранни президентски избори в страната. Това вече се е случвало в историята на Турция повече от веднъж и преди Ердоган, когато военните дълго време са били на власт.

Що се отнася до Ердоган, той е силен политик. И ако той има подобни идеи, като нищо може да ги реализира."

За популярността на турския президент най-вероятно работи и решението за превръщането на бивши византийски църкви в джамии. Изборите в Турция трябва да се проведат през 2023-та година. Тогава именно, Ердоган обеща да започне добивът на газ. И ако президентската кампания по-ранна, кой тогава ще си спомня изборните обещания?