Великобритания е на прага на една от най-тежките рецесии в историята на страната. Това заяви министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак, който също така предупреди, че много от гражданите на страната ще загубят работните си места, пише британското издание London Evening Standard, цитирано от "Труд".

Думите му идват малко след като министърът обяви нов план, на стойност 30 млрд. паунда за предотвратяване на масова безработица във Великобритания.

Сунак предупреди, че освен ако икономическата активност не се завърне към нормалното, множество работни места се намират в риск. Загубата на тези работни места би била „трагедия”, по думите на министъра.

Попитан от журналисти на „Би-Би-Си” дали има приемливо ниво на безработица за него, Сунак отвърна: „Ако питате дали мога да защитя всяко едно работно място, разбира се, че отговорът е не.

Дали безработицата ще се повиши? Ще има ли загубени работни места? Да”, каза той. „Мащабът на това ще е значителен. Влизаме в една от най-тежките рецесии, на които страната е ставала свидетел”.

„Това разбира се ще има сериозно влияние на безработицата и загубените работни места”.

„Изправени сме пред трудни времена и както вие знаете, има прогнози, според които ще има значително ниво на безработица”, каза Сунак пред Sky News.

Според министъра, макар страната да е минала през „най-интензивната” фаза от кризата, в която голяма част от икономиката беше затворена, „не знаем как точно ще се възстановим - как хората ще реагират на новите свободи да могат да излизат отново навън”.

„Но освен ако (икономическата) активност не се върне към нормалното, тези работни места се намират в риск”, каза още той.