Днес фалира British Steel. С тази новина гръмнаха медиите във Великобритания.

До това се стигна след разговори в последния момент с правителството на Великобритания, на които не е постигнато разбирателство за финансово спасяване на компанията.

„Това са ужасяващи новини за хилядите работници“, заяви Тим Роуч, генерален секретар на профсъюза GMB. 

Още преди дни се появи информация, че вторият по големина производител на стомана във Великобритания - British Steel е изправен пред фалит, ако правителството не се съгласи да му предостави спасителен заем от 30 млн. паунда.

Британската компания, която е собственост на инвестиционния фонд Greybull Capital, има 5000 служители, но други 20 000 души са зависими от веригата на достави.

Greybull придоби производителя на стомана от индийската Tata Steel срещу една лира през 2016 г. Тогава компанията беше в тежко финансово положение, а Greybull е специализирана в преструктурирането на дружества.

Първоначално British Steel поиска от британското правителство заем от 75 млн. паунда, но след това намали претенциите си до сегашните 30 млн. паунда, тъй като Greybull се е съгласила да вложи повече пари.

След като днес заемът не бе одобрен, то в British Steel ще бъдат назначени синдици от EY, е казал източник на Reuters. 

Засега компанията отказва официален коментар.

Според друг източник производителят на стомана е загубил подкрепата на един от четиримата си големи кредитори. „Паричните средства на компанията не бяха достатъчни, за да издържи дори една банка да оттегли подкрепата си“, е коментирал неназованият източник.

Колапсът на British Steel идва след като германският Thyssenkrupp и индийската Tata Steel се отказаха по-рано този месец от плановете си да слеят европейските си бизнеси със стомана и да създадат втория по големина производител на стомана в ЕС след индийската ArcelorMittal. Провалът на тази сделка запазва фрагментацията на този пазар и го прави уязвим пред икономическото забавяне, което се очаква в Европа, пише Reuters.

Британските стоманодобивни фирми плащат някои от най-високите зелени данъци в Европа и са обременени с високи разходи за труд, енергия и логистика, както и несигурност около планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз. След като реализира печалба през 2017 г., British Steel съкрати около 400 работни места миналата година, обвинявайки за това слабия паунд.

По-рано този месец бе съобщено, че компанията е осигурила подкрепата на кредиторите и акционерите и ще продължи да работи, въпреки че несигурността около Брекзит удари поръчките към производителя, а клиентите са предпазливи заради възможността от нови американски тарифи.

British Steel също така е получила държавен заем от около 120 млн. паунда в началото на месеца, за да може да спазва правилата на Европейската система за търговия с емисии (ETS).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!