Търговците на селскостопанска техника тази година очевидно добре се справят с нарушените вериги на доставки, свързани с огромното забавяне на чипове и други части, защото за деветте месеца на тази година българският пазар отчита ръст от 55 процента спрямо миналата година в продажбите на трактори.

Актуалните данни на Министерството на земеделието за регистрираната нова техника показват, че за периода първи януари - 30 септември 2021 година са регистрирани 878 трактори, докато за същия период на миналата година те са били едва 565 машини.

При комбайните също се отбелязва ръст, но е по-скромен от 23 процента. За деветте месеца на тази година новите комбайни са били 144, при 117 - през миналата година, пише sinor.bg.

Статистиката на аграрното министерство показва увеличение и в регистрацията на нова техника при телескопичните товарачи. Докато за цялата 2020 година те са били 251, то за 9-те месеца на текущата година. товарачите са 228 единици.


Търсенето на такива машини през последните три месеца от годината се очаква да се запази, така че е възможно тези бройки до края на годината да се увеличат.