Сдружение “За достъпна и качествена храна” (ЗДКХ) установи лоша хигиена и неиздаване на касови бележки в много обекти за храна във Варна и Велинград.

Проверка на различни обекти е осъществена, след получени множество сигнали на потребители до ЗДКХ, предава novavarna.net.

В рамките на последните 45 дни до сдружението са достигнали множество сигнали от потребители, получили временни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на храни като сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и др. продукти, които са закупени от преместваеми обекти, временни и подвижни обекти и машини за сладолед.

Голяма част от сигналите са били свързани с неспазването на температурния режим на съхранение на сладоледа и липсата на етикети в град Варна и Велинград. За конкретните нарушения екипът на ЗДКХ са сигнализирали ръководствата на НАП, БАБХ и РЗИ.

При първите проверени обекти на принципа таен клиент  по продължението на бул. „Приморски“ 2, 9000  във Варна освен липса на работно облекло на персонала не се дава информация за произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде  минимум „-18C◦”, срокът на годност, придружаващите документи, етикетировката, и дали често сменящите се продавачи разполагат със здравни книжки и защо е толкова занижена хигиената в обектите.

Основен проблем  са и често неиздаване на касови бонове дори при поискване с аргументи, че или устройството не работи поради високи температури или няма връзка с НАП и интернет. 

Положението във Велинград е почти сходно, на количките за царевица намиращи се на пешеходната улица  на 35 градуса са изложени пластмасови шишета с майонеза и кетчуп. Пред заведенията за пица на парче, отново има изложена на високи температури кетчуп и майонеза.

В обектите за продажба на сладолед, фунийките не са обвити със салфетка, а продавачката умело ги пипа с ръка. Лъжичките, които са поставени пред павилиона не са опаковани всяко във фолио, а биват умело лазени от мухи и насекоми.  

Лъжичката за сипване на сладолед се поставя в една чаша с вода и умело се бърка във всички видове сладолед само с една лъжичка.

В обекта в кв. Чепино, също хигиенните навици са доста занижени- обслужващия персонал пипа всичко с ръка( без да има поставени ръкавици), продукти се вземат с ръка ( кюфтета, кебапчета)и се поставят в чинийка на клиента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук