Котировките на биткойна се повишиха с 10 процента в ранната търговия в понеделник, насочвайки се към най-добрите дневни резултати от август, преди да изтрие част от печалбите в следобедната сесия. 

Към 18:44 часа българско време във вторник най-популярната криптовалута се търгува нагоре с 4,28 на сто за 28 056,14 долара на платформата "Койндеск".

Медията за новини за света на криптоактивите "Койн телеграф" съобщи по-рано, че американската Федерална комисия за ценните книжа и фондовите борси е одобрила заявка от водещия инвестиционен фонд "БлекРок" за борсово търгуван фонд за спотова търговия с биткойни.

Заявка

Котировките на водещата криптовалута обаче рязко се понижиха, след като репортер на "Фокс бизнес" заяви в социалната медия Екс (X), че "БлекРок" е потвърдил, че това е невярно.

Заявката им все още се разглежда. По-късно инвестиционният фонд потвърди пред Ройтерс, че заявката му все още се обсъжда от регулатора. Засега Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси не е отговорила на запитванията за коментар. 

Криптопазарите очакват новини за процедурата. Ако заявката на "БлекРок" бъде одобрена, това ще даде тласък на ивестициите в сектора. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук