След като германският канцлер Ангела Меркел напусне поста си тази есен, най-голямата икономика в Европа ще се изправи пред няколко предизвикателства, според анализатори от Goldman Sachs.

Въпреки прогнозите на американската инвестиционна банка, че Германия вероятно ще се възстанови от пандемията от коронавирус, през следващите години най-големите проблеми на страната ще бъдат изменението на климата, застаряването на населението и някои търговски въпроси, пише CNBC.

Според Goldman следващото правителство трябва да се справи с постигането на амбициозните климатични цели на страната и да пожъне икономическите ползи от зеления преход.

Германия си е поставила едни от най -амбициозните цели по отношение на климатичните промени в Европа. Тя е дала заявка, че ще намали емисиите си на парникови газове с 65% спрямо нивата от 1990-а и то до края на това десетилетие. Общо  държавите от ЕС  имат за цел да намалят емисиите с 55% за същия период.

Германският план за климатичните промени трябва да вземе предвид и най-уязвимите сектори и работници, за да не се стига до напрежение. Когато правителството във Франция например се опита да повиши данъците върху горивата в края на 2018 година, това предизвика остра реакция, която доведе до така нареченото движение от протестите на "жълтите жилетки".

Напрежение в сектора на търговията

Експортно ориентираната икономика на Германия изглежда уязвима от продължаващите тенденции на деглобализация, смята банката. Германия се превърна в икономическа сила на Европа благодарение на износа си. През 2019 г. той достига рекордно високо ниво от 1,33 трилиона евро. През 2020 година пандемията свали износа до1,21 трилиона евро, според данни на националната статистическа служба.

Проблемите с веригите на доставки, Брекзит и стагнацията в световната търговия може да попречат на германския износ занапред. Най-засегнат може да се окаже автомобилният сектор.

Демографски промени


Според анализаторите страната "ще бъде засегната от по-силен темп на застаряване на населението, отколкото повечето развити икономики". Това ще доведе и до други предизвикателства - по-възрастното население ще означава повече разходи за здравни и социално-осигурителни услуги.