Водата ще поскъпва заедно с повишаването на цената на сиренето. Цената на водата да поскъпва ежегодно по нова формула, предлагат от КЕВР с промени в Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, пише Труд бг.

Промените предвиждат във формулата за повишаване на цената на водата да се вземе предвид обявяваната от НСИ обща инфлация в страната.

В момента инфлацията също оказва влияние върху цената на водата, но се взима предвид само тази част от инфлацията, която оказва влияние върху разходите на ВиК операторите – например поскъпването на тока и на ремонтните дейности.

През последните години обаче най-много поскъпнаха хранителните стоки, като сирене, кашкавал и масло, които не оказват влияние върху разходите на ВиК операторите, но доведоха да покачване на общия размер на инфлацията.

Наред с това, при определянето на цената на водата няма да се взима под внимание изпълнението на показателите за качество на доставяната вода, което според омбудсмана е изключително важно да бъде направено.

Затова Диана Ковачева препоръчва предложените спорни текстове в наредбата да бъдат преразгледани.

„Предложените изменения в наредбата не осигуряват в достатъчна степен защита на правата на потребителите“, гласи официално становище на омбудсмана Диана Ковачева по подготвените от КЕВР промени в наредбата.

Смятам за неправилно цените на водата да се изменят с процента на инфлация по данни за месечен индекс на потребителските цени, посочва омбудсманът. Това значително ще повиши цените на ВиК услугите, защото инфлацията в последната година е много висока, допълва Диана Ковачева.

Тя предлага да се обсъди възможността с размера на средногодишната инфлация да бъдат увеличавани само някои разходи на ВиК операторите, като например тези за инвестиции и за ремонти, но не и разходите за амортизации и електроенергия, защото тя се търгува на борсата и цената се определя от пазара.

В позицията си проф. Ковачева е категорична, че е необходимо определянето на срок, в който потребителите да имат възможност да се запознаят с дадено предложение на ВиК оператор за утвърждаване на цени, както и за тяхното преразглеждане.

Премахването на съществуващите в момента срокове е меко казано неразбираемо, нарушава се правото на информация на гражданите, аргументира се омбудсманът Диана Ковачева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук