Антимонополната комисия на Германия разреши на чешкия милиардер Даниел Кретински да придобие от 25 до 35% от акциите на Metro AG, съобщи "Ханделсблат". Съгласно немското законодателство, при покупка на над 30% от акциите на дружеството, чешкият милиардер трябва да подаде и заявка за поглъщане на Metro AG.

Засега той не е потвърдил това, но вероятно ще го направи след разрешението на германският антимонополен орган, пише dir.bg

Още през януари "Ройтерс" съобщи, че Кретински работи над пакет за финансиране покупката на веригата хипермаркети. По-рано компанията EP Global Commerce, притежание на милиардера купи 7.3% от акциите за 316 милиона евро.

Metro AG има сериозни финансови проблеми от началото на 2018 година. Първото полугодие продажбите му се свиха и намалиха печалбата, което направи сделката с чешкия милиардер по-лесна за договаряне.

Състоянието на Даниел Кретински се оценява на 2.6 млрд. долара от Forbes към август 2018 г. През миналата година той продаде 31% от енергийната компания EPH (Energeticky & Prumyslovy Holding) за 1.6 млрд. долара на австралийската група Macquarie, но продължава да държи мажоритарен дял. EPH държи над 50 компании в различни европейски държави. 

Веригата хипермаркети "Метро" има 13 магазина в България и  две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 г. - в София на бул. "Цариградско шосе" и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ