Председателят на надзорния съвет на „Параходство Български морски флот“ АД Кирил Домусчиев даде интервю пред "Труд" за условията на работа за българските моряци:

– Г-н Домусчиев, каква е равносметката за БМФ след 9 години приватизация?

– Горд съм, че в годините на най-тежката криза в морската индустрия, успяхме да спасим от фалит БМФ и сега да празнуваме 125-годишнина с модерна и обновена флотилия. Днес във Варна събираме на едно място наши приятели, колеги от всички направления на компанията, клиенти и бизнес партньори от цял свят. Това е много важно събитие за нас, което трябва да се отпразнува, най-малкото защото БМФ е една от най-старите българските компании и с радост ще посрещна всеки един от гостите в двореца Евксиноград.

– Ще има ли представители на изпълнителната власт?
– Целият ден е наситен с важни бизнес срещи, но ще има представители на държавните структури, с които БМФ си сътрудничи и партнира като Изпълнителна агенция „Морска администрация", Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и други. Кметът на Варна Иван Портних също ще е с нас, все пак това е най-голямата компания във Варна. Направена е необходимата организация чуждите и родните гости да останат доволни.

– Преди месец БМФ сключи договор за построяването на нови шест кораба за превоз на насипни товари с една от трите най-големи корабостроителници в Китай. Какви са инвестиционните хоризонти пред БМФ в близко бъдеще?
– Тези шест договора, които вече сме предплатили, са на стойност 130 млн. долара. Това е най-новата ни поръчка, паралелно се изпълняват и други. Преизпълняваме инвестиционната си програма, което е стандартно за нашите компании. С подписването на настоящите договори до средата на 2020 г. БМФ ще разполага със собствен тонаж от над 1,5 млн. тона при средна възраст на флота под 7 години. Днес ще използваме възможността да направим работни срещи с наши партньори от две от най-големите корабостроителници в света и ще говорим за следващи поръчки.

– Моряшкият синдикат декларира, че няма по-добре регулирани трудовоправни отношения, по-сигурни, безопасни и добре платени работни места в България. Как се постига това?
– За нас е привилегия българските моряци сега да могат да работят на нови, съвременни и сигурни кораби и това е нашата цел. Относно заплатите, няма как да ги задържим, ако не даваме заплати като тези при германски, гръцки или други корабособственици. Има стандарти на заплащане, включително минимални нива и ние ги спазваме, като минималната заплата при нас е над 1400 долара на месец. Един капитан или главен механик взимат заплата около 8000 долара. Всички те го заслужават. Моряшката професия е тежка, отговорна и, разбира се, престижна.