Трябва да изчистим бранда на България от корупцията, призова министърът на икономиката Кирил Петков. Той се обяви за закриването на Държавната петролна компания и намекна, че би работил в управлението на страната, ако е свободен от политически и партийни зависимости.  

Министър Петков първи отговаря в новата рубрика на Министерския съвет "Властта говори! Открито".

Потребители гневни от нагласени въпроси към Кирил Петков във фейсбук НА ЖИВО

"
Инвеститорите идват там, където няма корупция и където съдебната система работи", заяви министър Кирил Петков, цитиран от БНР.

"Един от големите страхове на всеки чуждестранен инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или започнат някои политици да ми създават пречки? 

Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някой и местните съдилища примерно не дадат най-честния отговор на някой спор, така че едно от нещата, които в последните девет седмици говорих и разказвах е, че като дойдат при нас, ще има нула корупция", каза Петков.

"България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството. Абсурдно е при всичките тези неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално".

Министър Петков посочи още, че не трябва да има директни субсидии към ничии фирми.

Според министъра Държавната петролна компания трябва да бъде закрита, защото не управлява добре Държавния резерв: 

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Изтичат според мен, едни пари. Бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво".

Министърът заяви още, че държавата трябва да излезе от Първа инвестиционна банка, но постепенно и по начин, по който да не загуби пари.

На въпрос нужно ли е държавата да участва с капитал в Първа инвестиционна банка, Петков отговори така:

"Аз вярвам, че за Първа инвестиционна банка държавата трябва да излезе от тази си собственост. Не е ролята на държавата да бъде акционер в търговски банки".

Той предложи това да стане чрез продажба на акции на пазарен принцип на нива равни или по-големи от това, което държавата е инвестирала в ПИБ.

"Дотогава, според мен, е разумно да имаме човек в борда на ПИБ, за да следим как това се развива", заяви Петков.

Попитан за съдбата на правителствения комплекс, заложен от предишния кабинет, който трябва да се изгради върху 90 хил. кв. м. в "София Тех Парк", Петков отговори, че той е ненужен.

А на въпрос за по-нататъшното му участие в политиката, Кирил Петков отговори: 

"Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме, но ако политическите интереси и контролът надделее, тогава няма смисъл".

На страницата във Фейсбук на Министерския съвет стартира рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на правителството ще отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на Фейсбук страницата на Министерския съвет.