Индексът на консултантската компания Knight Frank, включващ 55 страни нареди България на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, пише Монитор бг.

Страната ни се изкачва със седем места в индекса спрямо първото тримесечие, когато заемаше 32-о място. Това е най-високата ѝ позиция в индекса от първото тримесечие на миналата година, когато се намираше на 18-о място.


Двойка даде половин милион лева за ремонт

Цените на жилищата у нас са нараснали със 7,5% на годишна база през второто тримесечие и с 5% на шестмесечна основа. Само между първото и второто тримесечие покачването е с 3,2%.

Компанията, която използва данните за България на Евростат, уточнява, че промените в цените се отнасят за първото тримесечие на тази година. Европейската статистическа служба трябва да публикува индекса си за цените на жилищата в ЕС през второто тримесечие на 7 октомври.

В глобален план цените на жилищата са нараснали с най-бързия си темп от 2005 г. насам на фона на ниските лихви, недостига на предлагане и ръста на спестяванията на домакинствата, които продължават да подкрепят жилищния пазар, отбелязва Knight Frank.

Средният ръст на цените на жилищата в 55-те изследвани страни достига 9,2% на годишна база, сочат данните на компанията.

Това е най-бързото покачване на цените от 12-те месеца до март 2005 г. Те изпреварват над два пъти ръста от 4,3% през същия период на миналата година заради нажежаването на имотните пазари във все повече страни.