„Винаги съм се стремял да съм един от кметовете, които показват на жителите на общината и хубавото, което се случва, но и проблемите, с които се сблъсквам ежедневно. Започваме годината не добре. Ще бъда откровен, както винаги. Ще споделя това, което на сесията на Общинския съвет вчера казах и пред общинските съветници и то е свързано с реалната опасност до 2-3 месеца да бъдем изправени пред фалит, заради цените на газа и тока“.

Това обяви кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев, цитиран от Трибюн бг.

Той уточнява, че това се отнася за 90% от българските общини. „Ще посоча няколко цифри за нашата община, които показват пред какво сме изправени: през месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв.

За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева , а за януари 2022 - 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 - 8 873,03лв, а газ за декември 2021 - 35 727,24. Следващия месец очаквам 100 000 лева сметки!
“, посочва още Мараджиев.

Той допълва, че в същото време общата изравнителна субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината, като е посочил това в писмото, което изпратил до министъра на финансите Асен Василев с искане да бъде преразгледана тази изравнителната субсидия за община Стамболийски, за да може да продължи да работи.

„В искането си се позовавам на това, че общината не е фирма и не генерира печалба, за да може да покрива тези разходи. Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи.

Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост. Отоплението ще е само на парно или ако няма такова, само с един източник на отопление“, съобщава още кметът.

Той допълва, че с тези мерки няма да може да се справят сами и силно се надява получат финансова подкрепа от министерството. В противен случай се връщат към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет е заварил в общинската каса 40 лева.

„Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега! И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, няма да има физкултурен салон в гимназията, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището и лятното кино в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени“, допълва Мараджиев. 

Високите сметки ще доведат Стамболийски до фалитВисоките сметки ще доведат Стамболийски до фалит

Високите сметки ще доведат Стамболийски до фалитВисоките сметки ще доведат Стамболийски до фалит

Високите сметки ще доведат Стамболийски до фалитВисоките сметки ще доведат Стамболийски до фалит