Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В началото на годината поскъпването е било минимално - с 1 стотинка, изчисли Нова тв. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лв., а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лв. Същото незначително покачване наблюдаваме и при дизела – от 2,15 лв. в началото на януари до 2,16 лв. в края на същия месец. 

Не е такава картината през февруари обаче. Тогава поскъпването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела. Докато в началото на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лв., в края цената достига 2,08 лв. Покачване, но с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.

През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лв. за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лв. за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лв. за литър.

Ако трябва да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с почти 20 стотинки. Според експертите поскъпването се дължи основно на покачването на цените в световен мащаб.

„Този тренд доведе до ръст на цените на петрола до 70 долара на барел, т.е. с близо 15% увеличение на цената, в резултат на което в последния месец - месец и половина се наблюдава едно постепенно повишаване на цената на горивата в порядъка на 9-10 %”, каза за „Събуди се” експертът Христо Казанджиев.

Решихме да проверим как стоят нещата с горивата в няколко от големите градове в страната. Започнахме с Варна. Там за литър от класическия А95 варненци плащат по 2,14 лв., а за дизел 2,32 лв. за литър. Цената на природния газ пък достига 0,97 ст.

На 40 км от Варна – в Добрич, цените са същите. Аналогични са и тези в Шумен. В Стара Загора пък драстичен скок в цените не се наблюдава.

Отидохме и до Гърция, където литър бензин А95 достига до 1,59 евро за литър, а дизелът - до 1,33 евро.

Експертите не предвиждат нов съществен скок в цените на горивата през лятото.