Колко трябва да е цената на агнешкото тази година, преди да заговорим за спекула
Във фермите цените няма да се покачват, в магазините може би ще има леко увеличение, каза Симеон Каракаколев
"Към момента цените на агнешкото месо са в диапазона между 19-21 лв. в магазинната мрежи, а около 10 лв. живо във фермите. В тях цените няма да се покачват повече, това ще бъде цената, която ще преобладава в кампанията тази година.
В магазините може би ще има леко увеличение, което няма да прескочи тавана от 24-25 лв. за килограм", каза председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Каракаколев в студиото на "България сутрин" по Bg On Air. Той подчерта, че всичко под и над тази цена би било спекула.
"Производството на агнешко месо е едно от малкото, които самозадоволят потреблението на страната. Няма нито дефицит, няма излишък. И тази година ще бъде така - ще има достатъчно агнета, които ще задоволят консумацията на Гергьовден. В социалните мрежи видях, че има цена от 30 лв., което е абсурдно. Клиентът не бива да купува на тази цена и да я приемат за нормална", допълни Каракаколев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Попитан дали цените се подбиват от вноса, той отговори: "Тенденция е от няколко години от наша съседна държава да се внася месо с 30% по-ниско. Така е по ред причини. Там не действат тези регулации, които действат в ЕС. Там се субсидира износът."
"Надявам се по-късно да проведем конструктивен разговор с министъра на земеделието Иван Иванов, защото трябва да има по-стриктен контрол, който да даде някаква сигурност на българския потребител, че това, което ще консумира, ще е качествена продукция", подчерта председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация.
А по думите му козето мляко е една от бързо развиващите се нисши в консумацията на млечни продукти.
"В България консумацията на овче месо изостава от години. Вкусът на подрастващото поколение не е свързан с консумацията му, той е свързан с консумация на пилешко, свинско. Държавна политика е да възпитава този вкус", добави Симеон Каракаколев.
Той поясни, че от 3 години има въведена информираност за агнешкото месо и че това, което е със син печат, е произведено у нас.
Последвайте ни
1 Коментара: