Няма достатъчно добра информираност между правителството и БНБ. Всички в момента са в един много спокоен летаргичен сън и са обхванати от манията, че у нас всичко е страшно стабилно и нищо не може да се случи. Това е тотално погрешна теза, каза пред БЛИЦ финансистът Кольо Парамов.

Как ще коментирате предложението на правителството за гарантиране на депозитите на гражданите с 50 хил. евро?

- Гръцките банки са на 100 % гарантирани. В момента се отделят за гаранции 20 хиляди евро, което са 5%. Липсата на средства в момента дава възможност гаранцията да  е толкова малко. Правителството сега ще използва част от резерва, за да завиши тази гаранция на 50 хиляди евро. С това се изчерпва цялата подготовка за влизане и излизане от финансовата криза.

 

Това ли е всичко, което ще бъде направено, за да се противодейства?

 - Не мога да знам, толкова сложни и противоречиви неща излизат в МС. Те са непредсказуеми. Вчера говорят едно, днес друго, знае ли някой какво ще кажат в петък.

 

До вчера нямаше никакъв проблем, как тогава се взе това решение днес?

- Точно така е. Знаем, че няма пари или те не стигат за кредитиране на десет милиона сметки по двайсет хиляди евро. Общият дял във всичкото спестяване е 34 млрд. евро, за да гарантираме на 100% трябва да разполагаме с още толкова в резервен фонд. Този фонд е една огромна история със 17 млрд. евро. Ако го имаме, трябва да го управляваме. А това управление трябва да носи доходи. Затова питам, независимо колко е малък резервът, той управлява ли се достатъчно добре? Знаем, че Бисер Манолов е супер специалист и не може да се случи нищо при него. Но как се управлява валутният резерв? Възможно ли е да приемем прехвърляне на част от гарантирания валутен резерв, който пази борда, за да го използваме в сублимния момент, за да гарантираме 50 хиляди евро, защото тези пари трябва да дойдат от някъде.

 

А защо чак сега се заговори за това нещо? Това паническо състояние ли е?

- Не, не мога да го нарека паника. Просто няма достатъчно добра информираност между правителството и БНБ. Всички в момента са в един много спокоен летаргичен сън и са обхванати от манията, че у нас всичко е страшно стабилно и нищо не може да се случи. Това е тотално погрешна теза, ние с професор Димитър Иванов говорим вече половин година. А това включва преиначаване на политиката и за всичко онова, което може да донесе друг вид условия и друг вид доходи. Дори и при това тежко финансово положение много от страните показват доста добри реализации, като Холандия, Белгия, които могат да пренасочат вътрешни ресурси и ще махнат лоши фондове.

 

Значи само комуникацията е проблем?

- За мен е основният проблем и ще ви дам пример. Има един икономически институт на БАН, където работят над 100 човека, има и една Агенция за икономически анализи и прогнози, където също работят над 100 човека, има и Институт за пазарна икономика и всички тези хора получават заплати все пак. Но никой не се сети да каже “Абе, дайте да обърнем 50% валутният междинен резерв в долари, когато доларът беше 1,20 лв.” Ако бяха купили един милиард долара по 1,20 лв., сега щяха да спечелят триста милиона, когато доларът стане 1,50 лв. И сега тези 300 милиона щяха да отидат за пенсиите, например.   

Интервю на Десислава Вангелова/БЛИЦ