Извънредните мерки срещу коронавируса в Северна Италия се отразиха и на товарния транспорт. Български превозвачи спряха камионите заради десетки затворени предприятия.

През България и граничния пункт „Кулата“ към пристанищата в Гърция и оттам към Южна Италия пътуват ТИР-ове от седем държави. От няколко дни трафикът е „стресиран“ вследствие на мащабите, с които се разпространява коронавирусът в Северна Италия.

„Десетки фабрики са затворени, което е принудило наши шофьори да се върнат“, каза Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници, цитиран от БНР. 

„Някои от колегите решиха да не изпращат автомобилите си в Италия, за да не допуснат блокирането на шофьорите си там“, посочи той. 

Засега не са въведени специални мерки и ограничения по фериботните връзки с Южна Италия, каза още Стамболийски, но не изключи и такъв сценарий.

„Ще става все по-трудно, защото истерията в Северна Италия става все по-голяма. Ако се разшири заразата, предполагам, че италианските власти ще въведат ограничения и в южната част, откъдето минава трафикът на фериботната линия“, добави Стаболийски. 

По думите му всяка подобна криза калкулира загуби за бранша.