"Кремиковци" вече няма да бъде металургичен комбинат, а цех за преработка на скрап. Това ще се случи, след като днес оперативното ръководство на комбината взе решение да спре поетапно доменните пещи номер 1 и номер 3 и коксохимичните батерии, пише "Стандарт".
Съобщението дойде в края на работния ден, макар неофициално да се заговори още в ранния следобед. Причина за решението е липсата на суровини и провалът на опитите да се намерят такива.
На протести излизат в сряда, четвъртък и петък работещите в завода, съобщиха вчера двете големи синдикални организации в съвместна декларация. Шествията ще тръгват всяка сутрин от "Св. Ал. Невски" до министерството на икономиката.
Металурзите ще настояват държавата да се ангажира по-активно с намирането на нов оператор в комбината, за да не се стигне до затварянето му. Новината обаче дойде преди известието за спиране, затова още днес са възможни по-радикални мерки.
Закъсалият "Кремиковци" срина и пристанищата ни. Порт Лом отчита в пъти по-ниски стойности на обработените товари, откакто започна кризата в комбината. Докато през 2007 г. товарите на металургичния гигант са съставлявали 45% от общия товарооборот на пристанището, то сега са едва 4%, съобщи изп. директор Борислав Михов. Държавното дружество е завело дело срещу "Кремиковци" за неразплатени сметки за м.г. Тъй като комбинатът има и други кредитори, то не е ясно кога пристанище Лом ще получи дължимите суми, заяви директорът. В момента товари на "Кремиковци" се обработват само след авансово плащане. Очаква се пристанището да завърши годината с товарооборот 900 хил. тона при 1,4 млн. тона през м.г., заяви Михов.
"Кремиковци" дължи 2 млн. лева на пристанище Бургас, обяви вчера директорът на отдел "Експедиция" към порта Руслан Петков. Пристанище Бургас има дългосрочен договор за обслужване на "Кремиковци", който се актуализира всяка година, съобщи изп. директор Аргир Бояджиев. /БЛИЦ