Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) застана зад идеята на управляващите да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, като част от мерките срещу замърсяването на въздуха.

Често срещана практика е да бъдат използвани за отопление излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил и други лесно запалими материали. Това обаче е процес, при който във въздуха, който дишаме се отделят вредни емисии, които са канцерогенни. 

Ето защо управляващите от ГЕРБ предлагат нерегламентираното изгаряне на такива отпадъци да бъде престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, а не само административно нарушение.

„Ще подкрепим такава мярка. Твърдото гориво, в частта горене на отпадъци, е престъпление. Кога ще бъде инкриминирано, беше въпрос на време. Според нас трябваше да стане много по-отдавна. Това е престъпление, което го няма никъде по света“, категоричен е изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, пише Дарик.

Той припомни, че мръсният въздух е проблем и за бизнеса. „Да вземем едно фармацефтично предприятие. Там въздухът трябва да бъде кристално чист“, даде за пример Иванов. „В София има много предприятия, в които работят хора. Представете си какво се случва на работните им места“, подчерта още той.

От КРИБ изразяват и подкрепа към обсъжданата възможност за завишаване на данъците за автомобилите, които замърсяват в най-голяма степен околната среда. „Основно правило в защитата на околната среда е „замърсителят плаща“, аргументира се Евгений Иванов.