Много сериозно предупреждение отправи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Намираме се в обстановка на много голяма несигурност, световната икономика премина през два невиждани шока - ковид, а след това войната в Украйна, която доведе заедно с последиците от ковид до ситуация, с която се борим, заяви Георгиева, цитирана от БНТ.

"Имаме поговорка - каквото посееш, това ще пожънеш. Когато имаме такава нагласа за решаване на проблеми с оръжие, виждаме, че това до нищо добро не може да доведе.

Руската икономика вече не влияе толкова на Европа, защото взеха решение да се освободят от влияние на руския газ. Това, което става там, няма толкова директно въздействие, но създаването на повече несигурност не е благопирятно", допълни Георгиева.

Коментира още, че централните банки много последователно провеждат политика към намаляване на инфлацията и плодовете от тази политика са налице. Цените почнаха да вървят надолу - не достатъчно бързо обаче.

За съжаление, по нашите прогнози ЕЦБ ще стигне до своята цел в края на 2024-2025 г. Трябва търпение. но това, че вече успяваме да регистрираме тенденция към намаляване на цените, ни дава надеждата, че ще видим този процес овладян, каза Кристалина Георгиева.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук