Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева подчерта във вторник, че е "твърде рано" за Федералния резерв да се "откаже" от политиката на повишаване на лихвените проценти, след като няколко политици изразиха подкрепа за забавяне на темпа на затягане на лихвите, започвайки от декемврийска среща на централната банка на САЩ.

Георгиева каза, че "Фед няма друг избор, освен да запази курса" на вдигане на лихвите, докато инфлацията не започне убедително да спада.

"Те (Фед) го дължат на икономиката на САЩ, те го дължат на световната икономика, защото това, което се случва в Съединените щати, ако инфлацията не бъде овладяна, може да има и странични ефекти за останалия свят“, каза българският шеф на МВФ.

В интервю за "Асошиейтед прес" ръководителят на МВФ също така изрази оптимизъм, че енергийната криза, предизвикана от конфликта в Украйна, ще "ускори движението към възобновяеми енергийни източници" в Европа.

"Войната на Русия също така създаде енергийна криза, след като Москва прекъсна повечето доставки на природен газ за Европа, тъй като западните съюзници подкрепиха разкъсваната от война Украйна. Произтичащите от това високи цени на енергията създадоха възможност за ускоряване на прехода към нисковъглеродни енергийни доставки“ чрез стимули за зелени инвестиции", посочи управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева предупреди, че международното напрежение между Китай и Запада и между Русия и Запада заплашва да ограничи търговията и нейния благотворен ефект върху икономическия растеж и просперитета. Тя добави, че въпреки че има опасения относно веригите на доставки, нарушени от пандемията, "трябва да работим по-усилено, за да намерим начин да се противопоставим на тези протекционистични инстинкти", като същевременно бъдем честни относно опасенията, свързани с доставките.

Шефът на МВФ каза, че светът вече виждаше признаци на нарастващ глад преди военната инвазия на Русия в Украйна да наруши доставките на зърно за Африка и Близкия изток. Повече инвестиции в устойчиво селско стопанство и подкрепа за дребните фермери, както и усилията за намаляване на хранителните отпадъци биха били част от решението, каза тя.

Относно водещата от Пекин силно рестриктивна политика за борба с коронавируса, Кристалина Георгиева каза пред "Асошиейтед прес", че Китай трябва "да се отдалечи от масовите локдауни" и да преследва по-целенасочени политики срещу Covid-19.

Освен това Георгиева призова Пекин да "прекалибрира" позицията си относно т.нар. "нулев Covid", "точно поради въздействието, което досегашната антипандемична политика има както върху хората, така и върху икономиката".

По-рано във вторник Китайският екип за съвместен механизъм за превенция и контрол на Държавния съвет заяви по време на задавани въпроси относно Covid мерките, че трябва да се избягват дългосрочни локдауни.

"Дългосрочните локдауни не само ще повлияе на нормалния живот и работа на широката общественост, то може лесно да предизвика безпокойство и подобни практики трябва да бъдат разгледани и избягвани“, коментира един от присъстващите китайски здравни служители. Когато бъдат наложени, "локдауните трябва да бъдат бързи и премахването на тези локдауни трябва да бъде също толкова бързо", посочи същият китайски здравен служител.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук