"Не печелим нищо като размахваме пръст", заяви Клаус Манголд, председател на влиятелната Източна комисия на германската икономика, по повод решението на ЕК да лиши България от 220 милиона евро от програма ФАР.
Вчера в Берлин Клаус Манголд беше домакин на среща между представители на германската икономика и политика с българския премиер Сергей Станишев и неговата заместничка Меглена Плугчиева. Преди официалните си изявления в рамките на т.нар. парламентарна вечер, организирана от Източната комисия, Сергей Станишев и Меглена Плугчиева се срещнаха в тесен кръг с водещи мениджъри от "Сименс", "Дойче Банк", BASF, "Тисен круп" и "Луфтханза".

Рекордни инвестиции

Клаус Манголд, председател на влиятелната Източна комисия на германската икономика, не скри задоволството си от рекордната за германските инвестиции в България 2008-ма година: "Ние говорихме много за инвестиционния климат в България сега и за догодина. Надяваме се, че през 2009-та година ще постигнем нов рекорд на германските инвестиции в България. 2008 г. беше чудесна за нас. Много сме доволни от германския износ в България. Много добре се развива и българският внос в Германия. Така че като цяло картината е много положителна. Ние, естествено, дискутирахме и отношенията между България и ЕС", заяви Клаус Манголд.

ЕК обаче явно няма толкова положителни впечатления от България, след като вчера страната беше лишена от 220 милиона евро по програмата ФАР. Как Клаус Манголд си обяснява това:

Германската икономика не е съгласна с ЕК

"Не мога да разбера това, защото ЕС трябва да види как се развиват инвестициите в страната, трябва да види, че България е в доста по-добра финансова ситуация в сравнение с Полша, Унгария или пък други източноевропейски страни. Само тогава може да се оцени, че благодарение на интензивни и тежки, често доста неприятни за населението мерки, България беше маневрирана встрани от финансовата криза. Точно това според мен не е отчетено в последното писмо на Европейската комисия.

Ето защо германската икономика не е съгласна с много от написаното в това писмо. Затова ние искаме да обсъдим с българския премиер и неговата заместничка как германската икономика би могла да помогне за преодоляване на по принцип съществуващите в страната недостатъци", заяви председателят на Източната комисия на германската икономика д-р Клаус Манглод. /ДВ