Българските авиопревозвачи очакват между 6% и 9% спад в трафика от и за България заради финансовата криза. Това заяви председателят на Българската асоциация на българските авиокомпании Светослав Станулов. По думите му в световен мащаб спадът в трафика ще е 12%. Компаниите в света ще загубят 4.7 млрд. долара, а пътниците ще намалеят 5.7%.
Според изп. директор на “България еър” Димитър Павлов спадът на трафика в България, който се очаква тази година, ще се отрази на всички компании. Лично на “България еър” кризата се е отразила в редуциране на няколко полета в зимния сезон, добави той. По думите му през януари и февруари резервациите на самолетни билети се доближават до очакванията на компанията. Павлов изказа убеждение, че с намаляване цената на горивата, ще бъдат намалени и цените на билетите, но отказа да каже с колко. От асоциацията имат предложение държавата да субсидира туристическите агенции, като към всеки туристически пакет се въведе определена субсидия и така авиокомпаниите също да получат част от тези пари.
По думите на Станулов има реална опасност кризата да засегне чартърните превозвачи, защото те са най-зависими от туристическия продукт и ще има отлив на туристи. По думите му има тенденция няколко компании да обединяват полетите си, като сключват съвместни споразумения с други компании за един и същи полет. По този начин няма да има намаление на полетите, а само на компаниите, каза още Светослав Станулов. Десислава Вангелова, БЛИЦ