Кой контролира парите на България - лев, евро, борд и суверенитет? Така е озаглавено коментарното видео на икономическия и политически анализатор Кузман Илиев, което той сподели в профила си във Фейсбук.
 
„В България се създава нещо като дебат за един план, който бе коментиран в последните дни за това как плавно да се приеме еврото в страната ни.

Чуха се няколко различни, сериозни гласа, които са в посока на това, че еврото не трябва да бъде прието. Единият аргумент е за това, че така губим национален суверенитет. Другият е, че бордът е много оптимална парична система и че де факто сме в еврозоната, взимаме от нея най-доброто, но нямаме пасивите й”, заяви той.
 
По думите му, аргументът, че сме загубили национален суверенитет, приемайки да влезем в еврозоната, е изключително рехав.

„Всъщност, ние сме се отказали от този национален суверенитет в мига, в който сме приели борда. 1997 г. имаше една изключителна хиперинфлация, която унищожи българската банкова система, унищожи спестяванията на милиони български граждани. Тогава управляващите казваха: „Не продавайте левчетата срещу твърда валута, вие сте патриоти и левът е нашият национален суверенитет”.

Това докара по-незапознати наши възрастни близки, роднини, родители да загубят своите спестявания, защото политиците се заиграха с валутата ни, обезцениха я, направиха хиперинфлация, направиха кредитни милионери, които взеха големи заеми от банките в левове, обърнаха я в твърда валута и реално сринаха българския лев.

Това беше, за съжаление, една проява на изключителна неграмотност на населението и под играта на национален суверенитет и обич към родината да не продаваме левовете, много българи загубиха своите спестявания. Това е изключително жалко, защото голямата идея на патриотизма, особено в икономическата система, е хората, нацията да е по-богата, не някой да се изгаври със спестяванията на хората.
 
Българите се отказаха от лева, защото той беше политически ударен в сърцето и приеха като собствена валута марката, а в последствие еврото, като за улеснение срещу тях левът, който днес държим в ръцете си, е една разписка”, коментира още той.

Нашият лев не е нещо, което ние, всички патриоти, искаме да видим – златния лев, срещу него да има злато и да няма опасност да бъде политизиран”.

„Днес, когато говорим за влизане в еврозоната, трябва да кажем, че ние вече сме в нея и взимаме всички пасиви от нея, защото не можем в Европейската централна банка да кажем какво искаме да се случва с бъдещето на паричната политика”, отбеляза той.

Що се отнася до това, че валутният борд е най-оптималната валутна система, той заяви, че това е една от най-пагубните валутни системи, които може да има в икономическата наука.

„Валутният борд е катастрофирал почти винаги, когато е бил прилаган. Има нещо много любопитно. Няма нищо случайно. Не просто от въздуха изведнъж се появяват някакви защитници на валутния борд, които са на амбразурата и по цял ден говорят колко е прекрасно, че това е квазизлатен стандарт.

Валутният борд в България е въведен под диктата, помагането на едни сериозни американски тинк-танкове, в частност  една неправителствена организация, която се казва „Кейто”. Институтът „Кейто” е собственост на т.нар. братя Коук – големи олигарси и магнати, които по стечение на обстоятелствата са близки с Джордж Сорос.

Навсякъде човекът, който промотира това нещо в техния институт, Стив Ханке, се опитва, където има проблеми, да прокара валутен борд. Този човек се е опитвал да наложи валутни бордове от Аржентина, през Албания, през Югославия, Прибалтика, Мексико, Еквадор... Почти няма държава, където да е имало проблем, и Стив Ханке не се появи и не е казал, че трябва да се направи валутен борд”, посочи Илиев.
 
„Оказва се, че валутният борд прави горещи пари, прави сътресения на финансовите пазари, прави голяма инфлация – нещо, срещу което трябва да се борим. Ако ние влезем в еврозоната, в никакъв случай не трябва да си мислим, че ще станем изключително богати бързо, може да има и големи проблеми, тъй като това не е някаква манна небесна”, заяви той.

„Еврото е втората най-разпространена валута в света. Когато си част от еврозоната, със сигурност си част от един голям пазар, много по-големи инвестиции идват при тебе, става много по-прогнозируемо. Това, което България тактически трябва да направи, е бързо да стане част от тази валутна зона”, заяви икономистът.

„Валутният борд е много, много опасна парична система, много по-лоша от еврозоната, която буквално ни изхвърля от европейската ни роля”, подчерта той.