Министерският съвет, ако иска да направи правилното нещо, трябва да откаже плана за въвеждане на еврото. Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Според Панчев това е първата голяма грешна стъпка на служебното правителство и конкретно на министър Асен Василев.

Икономистът е на мнение, че по подобие на онова, което видяхме в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и при Плана за възстановяване, „тук трябваше да видим подобен тип ревизия“.

С препотвърждаване на курса на страната за присъединяване към еврото според Панчев служебният кабинет „продължава една линия, която има нужда от много сериозна ревизия“.

Досега процесът се случваше на тъмно, в едни затворени кабинети, отбеляза Панчев.

„Правилните стъпки бяха да се върнем назад. Първо да кажем - БНБ, Министерство на финансите имат ли свои анализи на плюсовете и минусите за влизане сега, в този момент, на България в еврозоната.

Да извадят такива анализи, след това да се направи голямо обществено обсъждане и след това дори да имаме допитване до хората, референдум, демократична санкция на този процес“, коментира Стоян Панчев в предаването „Преди всички“.

Смяната на валутата е огромна промяна – не само икономическа, но и политическа, подчерта той.

„Имаме едно облекло, една красива одежда, евроодежда, която е сложена върху темата и това ни пречи да влезем в детайла и да мислим трезво по въпроса. (…) Не всичко, на което му сложим „евро“ отпред, е хубаво“, смята Стоян Панчев.

Имаме поети задължения относно влизането в еврозоната, но всяка държава има суверенитета да прецени кога е подходящият момент за нея, припомни Панчев.

Влизането в еврозоната не е едностранчив положителен процес, категоричен е икономистът.

„Такова голямо решение, независимо от коя страна на барикадата си, ако то не бъде взето по правилния начин и след това част от проблемите, които аз очаквам да има в еврозоната, се сбъднат, кой ще носи отговорност, когато нямаш тази легитимност?

Има социология, която казва, че повече от половината българи са против, само 19% са „за“ влизане в еврозоната, посочи икономистът.

Запитан защо липсва реакция на Европейската централна банка по казуса с ББР, Стоян Панчев заяви, че от ЕКИП са изпратили запитване до ЕЦБ по темата, но вече месец нямат отговор.

„Влизането в банковия съюз беше „продадено“, насилено на българите с обещанието, че повече няма да има КТБ, че повече няма да виждаме такива скандали в българската банкова система. Вече сме там 9-10 месеца. Аз фундаментална разлика първо не виждам, второ – тази тишина по въпроса ме притеснява.“ 

Стоян Панчев е на мнение, че не е лошо служебният кабинет да има амбициозно поведение в настоящата ситуация.

Авгиевите обори очевидно са препълнени до горе. Аз даже бих казал, че трябва още смелост, допълнителна смелост.“