"Има резон, да сме леко озадачени от забавянето на бюджета. Големият проблем е, че управляващите са широкопръсти и са склонни към леви харчове. Дори съм на мнение, че е по-добре, че нямаме бюджет. Ако имахме нов бюджет, разходите щяха да да по-високи", коментира финансистът Кузман Илиев по тв Европа.

"Правителството изхарчи рекордна сума за декември - 9 милиарда. Левеят, червени са. Къде е опозицията обаче? Ако управляващите са червени, те стават пурпурни. Натискат ги за още харчове", допълни той.

По-думите му, през тази година, могат да се очакват няколко актуализации на бюджета. 

"Имаме проблем и една склонност към счетоводна гимнастика. Това къпане на пари на политиците и на хазната е само в следствие на високата инфлация и на повишените приходи от ДДС. Това обаче е голяма тегоба за всички които плащат тези данъци. Това е регресивен данък, бедните всъщност плащат повече, обясни той.

Експертът засегна и това, как може да се окаже, че енергийните помощи да се използват по не особено ефективен начин: "Пак под сурдинка минават и енергийните помощи, май няма да има таван. Оказва се, че това ще едно много голямо перо похарчване на публични средства за всякакви бизнеси". 

"Да не кажем "Слаб2" но "Среден 3" ни писаха нашите европартньори за Плана за възстановяване и устойчивост, които по-скоро ни бият много тежки чембери. Оказва се, че вместо газово-парова централа, ще се горят боклуци в Маришкия басейн. Ние дългосрочно трябва да помислим за дългосрочна стратегия, която да осигури енергия за бизнеса", смята той. 

"Мисля, че няма много желание да се влиза в еврозоната, въпреки официално обявените от Кирил Петков и компания намерения", отбеляза Илиев.

"Смятам, че трябва да има дебат и темата да бъде поставена на експертна гледна точка и да се избере по-малкото зло. Дори можем да поставим и дебата за златния лев, за да сме обезпечени дългосрочно, покрай тези турболенциите на финансовите пазари и наливането на пари в икономиката - което е и
причина за инфлацията", допълни той.