Повишението на цените на едро и дребно на кравето сирене, кашкавала, яйцата и на други храни не е пазарно обосновано, е основният извод на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от направен от нея анализ.

Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които са търговските вериги, заявяват от КЗК.

Затова Комисията образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията, под формата на забранени споразумения от страна на следните участници на всички нива на дистрибуцията на храни и техни обединения: “Сдружение за модерна търговия” (браншовата асоциация на големите вериги), “Билла”, “Лидл”, “Кауфланд”, “Максима Българи”, “Промаркет”, “Фантастико”, “МЕТРО”, Сдружение “Съюз на птицевъдите в България”, Сдружение “Асоциация на промишленото птицевъдство”, “Асоциация на млекопреработвателите в България” и Сдружение “Национална асоциация на млекопреработвателите”.

Tри производства за тайни договорки между големите хранителни вериги образува КЗК

Комисията счита, че трябва да се установи дали не са налице непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните храни.

В хода на предварителното проучване на КЗК е установено, че голяма част от изявленията в подкрепа на позицията на търговците изхождат от “Сдружение за модерна търговия”. Например в интервю от 3 февруари 2023 г., председателят на сдружението Николай Вълканов посочва, че 20-30% разлика в цената между производител и краен търговец е нормална и така се работи в целия свят.

Той прави прогноза и накъде ще се движат цените на основни храни. Според него, може да има поевтиняване при млечните продукти, но не и при червените меса, уточнява "Труд".

Прави впечатление, че в свои изказвания отделни търговци (вериги за хранителни стоки) използват идентични фрази и се стремят да внушат на обществеността сходни разбирания за ситуацията, свързана с повишаването на цените, посочват от КЗК.

Впечатление на Комисията преви и честата практика търговци и производители на храни да оповестяват публично бъдещото си поведение и съществени конкурентни параметри от дейността им. Има и изказвания на представители на обединения на тези пазарни участници, в които се формират определени нагласи за бъдещи тенденции при цените на храните.

“Напълно обективно би било да се очаква поскъпване при червените меса”, казва Николай Вълканов, изпълнителен директор на “Сдружение за модерна търговия”, цитиран от КЗК. “Минималната цена, за да сме сигурни, че консумираме нещо качествено с 20% надценка, за сиренето трябва да е около 20 лв., а кашкавала около 25-26 лв.”, казва Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Съгласно предварителното проучване на КЗК макроикономическите фактори не предоставят легитимна обосновка на високия ръст при цените на разглежданите храни. Вероятността тези пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения, ограничаващи конкуренцията, не може да се изключи, допълват от КЗК.

За да обезпечи събирането на доказателства за наличието на тайни договорки между участниците на пазара в сектор “Храни”, след получени съдебни разрешения от Административен съд-София област, КЗК със съдействието на МВР, извърши изненадващи проверки в офисите на “Лидл”, Сдружение “Съюз на птицевъдите в България” и Сдружение “Национална асоциация на млекопреработвателите”.

От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения.

Млякото от 1 лв. на едро стига до 4 лв. в магазина

Търговци добавят 90% към себестойността на продукта

Кашкавалът в Германия е по-евтин

Надценките при търговците на храни стигат до 90 на сто.

При доставките на храни до търговските вериги има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90%, посочват в мотивите си от КЗК. Надценките се получават и през различни такси, които плащат производителите, например за реклама, асортимент, оборот, отстъпки и други.

Тази информация се потвърждава и от производителите, които твърдят, че таксите, налагани от различните вериги варират, но средно са около 20%, а допълнително всяка търговска верига слага и надценка. Посочва се още, че таксите, които търговските вериги налагат на производителите, оскъпява продукцията им, което води до невъзможност за тях да продават в собствените си обекти на цени по-ниски от тези във веригите.

При поскъпването на храните се открояват: хлябът, олиото, яйцата, млякото и млечните продукти. По-конкретно има висок марж между цените на производители и търговци на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена на едро от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лв. за литър по щандовете в някои магазини. Опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лв., а се продава на крайния потребител за 15,99 лв. Краве сирене в опаковка от 400 грама се доставя на цена 5,64 лв., а в магазина се предлага по 10,79 лв., или с надценка 91%.

Според данни на Комисията по борсовите стоки и тържищата дори има кашкавал, чиято цена от 17,30 лв. за 1 кг. от производител стига до 31-32 лв. за потребителя. При направено сравнение с цените на кашкавала в Германия килограмът там се предлага за 6,65 евро, като опаковка от 750 г. струва 4,99 евро. Цената на същия продукт в България е съответно 21,99 лв./кг и 16,49 лв. за 750 г.

Увеличението в магазините е средно с 45 на сто за година

Цената на дребно расте повече в сравнение с тази на едро

От Графиката се вижда как нараства разликата между цената на сиренето на едро и дребно.

Цените на дребно на млякото и производните продукти като сирена са нараснали най-много през последната година, показва анализ на Комисията за защита на конкуренцията.

Според данните на КЗК цената на кравето сирене достига пикови стойности през първата седмица на март. Към 8 март тази година цената на едро на килограм сирене е средно 11,42 лв. за килограм, докато тази на дребно е значително по-висока - 17,85 лв./кг. На годишна база се наблюдава ръст при цените на едро от 32%, докато при цената на дребно повишението е с 45%, посочват от антимонополния орган.

За разглеждания период от 1 до 8 март се наблюдава сериозно увеличение на абсолютната стойност на разликата между цената на дребно и цената на едро на кравето сирене, посочват от КЗК. През 2022 г. за същия период разликата между цената на дребно и едро, тоест надценката на търговците, е била в интервала от 3,69 лв. до 5,40 лв. за кг. През тази година надценката вече е от 5,51 лв. до 6,43 лв. за кг.

През първите месеци на годината значително са поскъпнали основни бързооборотни стоки, при това на фона на все по-силно изразената неспособност на българското население да покрива разходите си за хранителни продукти от първа необходимост, заявяват от КЗК. И припомнят, че по данни на Евростат българите са с най-нисък относителен обем на БВП на глава от населението - тоест покупателната им способност е най-ниска в Общността.

Сред първите сме в ЕС по поскъпване

Стойността на яйцата е с 87% нагоре

Разликите между цените на яйцата на едро и дребно нарастват от 7-10 ст. за брой на 13-16 ст.

Сериозно нараства разликата между цените на яйцата на едро и дребно, посочват от КЗК. През миналата година тази разлика е от 7 до 10 ст. за брой, а през 2023 г. варира от 13 до 16 ст. за брой, което е увеличение от близо два пъти. От това може да се направи извод, че при яйцата цените на дребно не следват пряко цените на едро, като в рамките на 2023 г. ръстът при цените на дребно е по-голям спрямо ръста на цените на едро, посочват от КЗК.

Има рязко покачване на цената на яйцата и на едро и на дребно. Към 8 март цената на едро достига средно 0,41 лв. за брой, а средната цена на дребно е 0,56 лв. за брой. На годишна база ръстът на цените на едро е 77%, а при цената на дребно повишението е с 87%.

Цените на бензина, дизела и газа са почти същите като през миналата година, а токът за бизнеса е много по-евтин. А България е на четвърто място сред страните от ЕС по най-голямо покачване на цените на яйцата, показват данни на Евростат.

Затова може да се направи извод, че повишението на цената на едро и дребно на хранителните продукти, и в частност на яйцата, не намира пазарна обосновка в разгледаните по-горе фактори, предвид което КЗК счита, че трябва да се установи дали не са налице непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на яйцата.

На едро цената е 18,17 лв., а на дребно - близо 26 лв.

Надценката при кашкавала стига 7,68 лв. за килограм

Цената на кашкавала на дребно расте повече отколкото на едро.

Надценката при килограм кашкавал тип “Витоша” достига 7,68 лв., показват данни на КЗК. А по същото време на миналата година разликата между цените на едро и на дребно на килограм кашкавал е била максимум 5 лв. Поскъпването на годишна база през първата седмица на март на млечния продукт е 31 на сто на едро и 38 на сто на дребно, показват данните на КЗК. На едро продуктът се търгува при средни стойности от 18,17 лв./кг, а на дребно - от 25,85 лв. за килограм.

Производството срещу производителите е заведено заради редица медийни участия на представители на Националната асоциация на млекопреработвателите и на Асоциацията на млекопреработвателите в страната, в които те са твърдели, че високите цени и поскъпването на продукцията се дължи основно на увеличените им разходи за ток и гориво.

В същото време от бизнеса са обяснявали как крайната стойност на килограм сирене е около 10 лв. без печалба, а с ДДС и минимална печалба достига до 13 лв. Крайната цена на килограм кашкавал според производителите е между 15-16 лв. за килограм, при печалба под 1 лев.

Реално обаче цените на горивата, газа и тока са почти същите като през март 2022 г. за разлика от цените на млечните продукти, посочват от КЗК. Средната цена на бензин А-95 през първата седмица на март 2023 г. е 2,59 лв. за литър, а през 2022 г. - 2,64 лв./л. Дизелът през тази година струва средно 2,70 лева за литър, а през същия период на миналата - 2,87 лв./л.

Средната цена на търгуваната електроенергия за бизнеса на свободния пазар през март 2023 г. е 246 лева за мегаватчас, а през март 2022 г. - 487 лева за мегаватчас. Цената на газа без ДДС и акцизи през март 2023 г. е 118,38 лв. за мегаватчас, а през миналата е била 114,13 лв.

“Предвид гореизложеното, може да се направи извод, че повишението на цената на едро и дребно на хранителните продукти, в това число краве сирене и кашкавал, чисто обективно не намира пазарна обосновка в разгледаните по-горе фактори, предвид което Комисията счита, че следва да се установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, ограничаващи конкуренцията които да водят до повишаване на цената на едро на млечните продукти”, посочват от антимонополния орган.

Затова от КЗК се съмняват, че „разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикала”. В тази връзка Комисията отчита наличието и на предходно установените картелни споразумения от производители и търговци на едро в хранителния сектор посредством представляващите ги браншови сдружения.

От ведомството посочват и че браншовите организации събират и разпространяват между своите членове чувствителна търговска информация, посредством което се улеснява антиконкурентното координиране между тях.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук