Libor е най-важният лихвен процент в света, като управлява около $200 трилиона дълг и договори, включително жилищни и потребителски кредити. След години на скандали за манипулация, той ще бъде сменен. Това пише Money.bg, позовавайки се на CNN.

Смяната му обаче в никакъв случай няма да бъде лесна. И ще засегне почти всеки в краткосрочен план.

Libor, или London Interbank Offered Rate, е пресмятан ежедневно лихвен процент, на който банките заемат средства една на друга. Той се използва и за договори и кредити на стойност трилиони щатски долари.

След кризата през 2008 г. стана ясно, че Libor е бил манипулиран от редица финансови компании, които са целели да увеличат възвръщаемостта и да прикрият финансовата си слабост. Разкритията предизвикаха призиви за промяна, но смяната на нещо, което е впито толкова дълбоко във финансовата система, не е лесна задача.

Водещото предложение в момента е SOFR (Secured Overnight Financing Rate), публикувано от Федералния резерв и базирано на реални овърнайт трансакции, при които финансовите компании заемат средства, използвайки щатски държавни облигации като гаранция.

На Стария континент Европейската централна банка започна да публикува Estr (Euro short-term rate) на 2 октомври м.г. Той заменя Eonia, която както Libor, бе базирана на данни от банките. Eonia ще изчезна през 2021 г. Европа обаче изостава от Великобритания и САЩ в подмяната заради бавня процес на преговори. През юли пък бе одобрена реформа на отделния Euribor, който се използва за дългосрочни договори.

Едно от предимствата на SOFR е, че е по-труден за манипулация, тъй като се базира на реални трансакции. Премахването на Libor е без съмнение. Президентът на New York Fed Джон Уилямс перифразира популярната крилата фраза миналата година и заяви, че три неща в живота са сигурни: смъртта, данъците и края на Libor.

Редица банки не са щастливи от SOFR, като според тях на него липсват важните атрибути, които направиха Libor толкова популярен.

Проблеми
Новият лихвен процент има редица проблеми, в сравнение със стария Libor, казват пазарни участници. SOFR е по-колеблив и то поради причини, които не се разбират добре от пазарите, което пък от своя страна създава скептицизъм.

През септември миналата година овърнайт лихвите се изстреляха, което накара Фед да налее милиарди в системата, за да увеличи ликвидността.

Пазарни участници казват още, че SOFR не следи толкова отблизо промените в условията на пазара на кредити, тъй като е базиран на реални трансакции, а не на прогноза за бъдещите разходи за заемите.

Банките пък се оплакват, че SOFR не може да бъде използван за проверка каква ще бъде лихвата в бъдеще.

При Libor тримесечната лихва показва какви ще бъдат разходите след 90 дни, което е важно за банките и кредитополучателите. SOFR няма подобна структура.

Все пак Фед ще започне да публикува 30, 90 и 180-дневни средни нива на SOFR от 2 март, но те ще бъдат калкулирани по различен начин.